Hlavní obsah

Je to otázka života a smrti. Probuďte se! Proč Británie stále pouští desetitisíce lidí na stadiony?

Ten kontrast bije do očí. Zatímco v kontinentální Evropě a většině zemí světa se ve strachu z dalšího šíření epidemie koronaviru ruší či odkládají i ty největší sportovní akce nebo se minimálně konají bez přítomnosti fanoušků, na Britských ostrovech jako by si smrtící hrozbu stále nechtěli připustit.

Foto: Lee Smith, Reuters

Fanoušci na glasgowském Ibrox Parku během čtvrtečního duelu Evropské ligy mezi Rangers a Leverkusenem.

Článek

Ve středu sledoval narvaný Anfield marnou bitvu fotbalistů Liverpoolu s Atlétikem Madrid o postup do čtvrtfinále Ligy mistrů, podobně se fandilo ještě ve čtvrtek v glasgowském Ibrox Parku, kde se v úvodním osmifinále Evropské ligy utkali domácí Rangers s Bayerem Leverkusen.

Do Skotska dorazily tisíce fanoušků z Německa jen krátce poté, co kancléřka Angela Merkelová před médii přiznala, že virem se nakazí pravděpodobně 70 procent německé populace.

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Fotbalista Leverkusenu Leon Bailey (druhý zleva) slaví se svými spoluhráči proti Glasgow Rangers.

Minimálně část Britů se děsí následků, protože křivky šíření nákazy, které vykazují nejhůře postižené země, vzbuzují hrůzu. Už jen fakt, že o víkendu se hraje slavné Old Firm derby, nebo-li bitva Celticu s Rangers, kam nejspíš dorazí mnoho fanoušků, kteří byli i na duelu s Leverkusenem, nevěstí nic dobrého.

Nakonec i na Ostrovech s velkou pravděpodobností dojde k razantním opatřením. Ještě ve čtvrtek večer ujišťovalo vedení Premier League, že zápasový program pojede o víkendu podle plánu i s fanoušky na tribunách.

Až když kolem půlnoci oznámil kouč Arsenalu Mikel Arteta, že se nakazil koronavirem, a vzápětí podobnou zprávu oznámil o sobě i anglický reprezentant Callum Hudson-Odoi z Chelsea, svolaly anglické kluby na pátek mimořádné jednání a je jasné, že na pořadu dne bude odkládání či rušení zápasů.

„Je to otázka života a smrti. Probuďte se!" apeluje Chris Sutton na stránkách listu Daily Mail.

„La Liga se odkládá, italská Serie A se odkládá, portugalská Primera Liga se odkládá, nizozemská Eredivisie se odkládá, německá bundesliga se hraje bez diváků. Zatímco v Anglii a Skotsku: Jeďte dál, chlapi..... To je šílené," píše dále.

A nejde jen fotbal. Část Britů spílá rovněž pořadatelům čtyřdenního dostihového svátku v Cheltenhamu, kam jen první den dorazilo 70 tisíc příznivců. Na Ostrovech už označují toto klání za „tikající bombu".

Reklama

Související témata: