Hlavní obsah

Manchester United slaví titul, Matějovského Reading sestupuje

Fotbalistům Manchesteru United se podařilo obhájit mistrovský titul, když v závěrečném 38. kole Premier League vyhráli na půdě Wiganu 2:0 a již posedmnácté se tak stávají anglickými šampióny. Ďáblové se díky zisku tří bodů už nemuseli ohlížet na výsledek Chelsea, která remizovala s Boltonem 1:1. Čechův tým tak skončil dva body za Devils. Reading s Markem Matějovským i přes výhru 4:0 na hřišti Derby County sestupuje, jelikož Fulham vydřel těsnou výhru 1:0 v Portsmouthu.

Článek

Rudí Ďáblové si byli před posledním kolem vědomi, že pokud chtějí obhájit titul, nesmí Chelsea v duelu s Boltonem získat více bodů než oni na půdě Wiganu. Manchester v úvodu utkání nepůsobil nejistě, zatímco domácí, kteří nepotřebovali za každou cenu uspět, hráli uvolněně a nebáli se zatápět favorizovanému soupeři na jeho polovině. Ve dresu hostí se od začátku zápasu objevili oba nedávno zranění hráči Rooney a Vidič.

V 19. minutě se dostal k nebezpečné střele zpoza šestnáctky Paul Scholes, jeho pokus ovšem mířil vedle domácí brány. Na druhé straně se po rohu dostal do velké šance Boyce. Ten ovšem tísněný Vidičem neusměrnil míč za záda Van der Sara. Zpětná přihrávka Cristiana Ronalda nenašla na malém vápně nikoho ze spoluhráčů, a tak přišla 32. minuta a s ní stažení Waynea Rooneyho v pokutovém území Wiganu.

Míč na značku pokutového kopu si nepostavil nikdo jiný než nejlepší střelec soutěže Cristiano Ronaldo, který se nemýlil ani tentokrát a vsítil tak již svou letošní 31. branku v lize. Deset minut po změně stran mohl navýšit skóre Rooney, jeho střela šla ale vedle pravé tyče brankáře Wiganu. Domácí mohli vyrovnat v 68. miutě, hlavička Heskeyho jen o málo přeletěla břevno Van der Sarovy brány. V 80. minutě pojistil výhru a tím i zisk titulu střídající Ryan Giggs, který v pokutovém území zakončil střelou podél padajícího gólmana. Manchester tak slaví svůj celkově sedmnáctý titul, jubilejní desátý v Premier leage, jež byla založena v roce 1992.

Matějovského Reading sestupuje

Na Stamford Bridge neuběhla ještě ani čtvrt hodina a domácímu kouči Avramu Grantovi přidělala vrásky kolize mezi stoperem Johnem Terrym s brankářem Petrem Čechem. Obránce musel být po úderu kolenem od českého gólmana odnesen na nosítkách a střídán Bellettim. Následující zprávy přinesly do tábora Blues velmi nešťastné zjištění, kapitán domácích střet s Čechem odnesl patrně zlomenou klíční kostí a bude tak svému týmu chybět i ve finále Ligy mistrů, které je na pořadu za deset dní.

Izraelský trenér před utkáním udělal pět změn v sestavě, která vyhrála nad Newcastlem 2:0. V základu se znovu vedle Joea a Ashleyho Colea objevil také Lampard. Ve 20. minutě měl největší šanci prvního poločasu Drogba, který střelou ze standardní situace jen o pár centimetrů minul spojnici branky Boltonu. Více přesnosti v zakončení zaznamenal ve druhé půli střídají Ševčenko, který střelou z malého vápna pravačkou poslal svůj tým do vedení. Na konečných 1:1 vyrovnal v nastavení Davies.

Zachraňující se fotbalisté Readingu v sestavě s Markem Matějovským si byli vědomi, že pokud si chtějí zachovat prvoligovou příslušnost, musí bodovat na hřišti beznadějně posledního Derby County a doufat v zaváhání Fulhamu. Reading šel naproti záchraně již v patnácté minutě, kdy se trefil Harper. Na rozdíl dvoubrankového skóre zvyšoval ve druhé půli Kitson. O osm minut později přidal do sítě Derby již třetí branku Doyle, na kterou navázal konečnou čtvrtou trefou v síti Lita. Jelikož ale Fulham vyhrál na hřišti Portsmouthu 1:0, Reading sestupuje do druhé ligy.

Výsledky Premier league - 38. kolo:
Birmingham - Blackburn 4:1 (73. a 89. Jerome, 31. David Murphy, 90. Muamba - 49. Pederson), Chelsea - Bolton 1:1 (62. Ševčenko - 90.+3 Davies), Derby - Reading 0:4 (15. Harper, 61. Kitson, 69. Doyle, 90. Lita), Everton - Newcastle 3:1 (28. a 82. z pen. Yakubu, 70. Lescott - 47. Owen z pen.), Middlesbrough - Manchester City 8:1 (37., 60. a 90. Alves, 16. z pen. a 58. Downing, 70. A. Johnson, 80. Rochenback, 85. Aliadiere - 87. Elano), Portsmouth - Fulham 0:1 (76. Danny Murphy), Sunderland - Arsenal 0:1 (24. Walcott), Tottenham - Liverpool 0:2 (69. Voronin, 74. Torres), West Ham United - Aston Villa 2:2 (8. Solano, 88. Ashton - 14. Young, 58. Barry), Wigan - Manchester United 0:2 (33. C. Ronaldo z pen., 80. Giggs).

Reklama

Související témata: