Hlavní obsah

Premier League čeká ve čtvrtek zásadní schůzka. Dohraje se liga bez diváků?

Londýn/Praha

Angličané mají plán. Fotbalová Premier League byla kvůli hrozbě šíření nového typu koronaviru zastavena koncem minulého týdne. Na čtvrtek je naplánována velká videokonference zástupců jednotlivých klubů, která by mohla přinést průlom ohledně možné budoucnosti aktuálního ročníku. Podle britských médií je ve hře i varianta dohrání zbylých 92 zápasů bez diváků na neutrálních hřištích a před televizními kamerami.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Fotbalová Premier League je pozastavena. Dohraje se celý ročník bez diváků?

Článek

Šéfové Premier League svolali na čtvrtek krizovou videokonferenci, kde budou se zástupci jednotlivých klubů debatovat o osudu aktuálního ročníku. Obavy o anulování sezony prozatím odvrátilo rozhodnutí UEFA přesunout EURO na léto 2021. Jakým způsobem by se tedy mohla dohrát ostrovní soutěž?

Zatímco koncem minulého týdne se podle deníku Daily Mail uvažovalo o pokračování od 3. dubna, vzrůstající počet nakažených a vývoj pandemie tuto variantu zřejmě definitivně zavrhly, a i z klubů zaznívají hlasy, že je to zcela nereálné. Podstatné je, že ačkoliv to bude velice obtížné, bude potřeba, aby zástupci klubů v možném řešení nalezli shodu.

Podle deníku Sky Sport, který se odvolává na nejmenovaného činovníka, je však šance na dohrání ročníku někde kolem 25 % a mluví se o třech variantách, z nichž každá má několik velkých mínus.

Pokračovat za normálních podmínek se zdá v tuto chvíli nereálné. Anulovat ročník a rozehrát ho znovu, až to bude možné, by bylo noční můrou pro několik týmů v čele první i druhé ligy včetně Liverpoolu, nehledě na problém ohledně kvalifikace do evropských pohárů. Ukončení sezony v sobě zase nese hrozbu v podobě žalob kvůli neregulérnosti soutěže.

Podle deníku The Sun existuje ještě jedna varianta, která se v tuto chvíli může jevit jako nejrealističtější řešení. Podle Sunu se uvažuje o dohrání zbylých 92 utkání za zavřenými dveřmi. Hrálo by se na dvou nebo třech neutrálních místech, aby bylo možné zápasy organizovat s co nejmenším počtem osob. Duely by bylo možné fanouškům zprostředkovat alespoň pomocí televize.

Jak to celé dopadne? Jasněji by mělo být už v průběhu čtvrtka, až zástupci klubů zveřejní závěry z jednání.

Reklama