Hlavní obsah

I Matějovský má glejt, že vstřelil v Premier League gól měsíce. A až za ním skončil jistý Ronaldo

Praha

I on má doma zarámovaný glejt, že vstřelil v Premier League nejkrásnější gól měsíce. A že až někde za ním figuruje jistý Cristiano Ronaldo z Manchesteru United. Dokonce na fotografii se může Marek Matějovský podívat, jakou parádní trefou vyškolil liverpoolského brankáře Pepeho Reinu. I v přehledu nejkrásnějších gólů, jaké kdy dali čeští legionáři v nejprestižnější soutěži na Ostrovech, tahle rána odrážející se od břevna do brány figuruje. Jenže Matějovský má smůlu. Nejkrásnější góly měsíce registruje Premier League až od srpna 2016, zatímco on ho vstřelil o osm let dříve.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Matějovský

Článek

Prvním českým fotbalistou, který v anglické Premier League vyhrál anketu o gól měsíce, tak v historických přehledech zůstane už napořád Matěj Vydra. Sedmadvacetiletý legionář v dresu Burnley se zaskvěl výstavní trefou v zápase 26. kola nejvyšší anglické soutěže proti Southamptonu, kterou fotbaloví experti a fanoušci hlasující na internetu označili za Budweiser goal.

Tak se totiž oficiálně jmenuje cena udělovaná od srpna 2016 nejhezčí brance měsíce v Premier League. Zatím má 34 vítězů, přičemž Vydra je tím posledním. Belgičan Eden Hazard, Španěl Pedro, Korejec Son a Angličan Towsend vyhráli anketu dvakrát, všichni ostatní pouze jednou.

„Trvalo 511 dnů, než jsem dal v Premier League zase gól. Sám jsem nemohl uvěřit, že to trvalo tak dlouho," připomněl Vydra, že předtím se naposledy trefil v září 2018. „Prostě jsem zavřel oči, napálil míč a spadlo to tam," popisoval trefu.

„To já je zavírat nemohl. Na Anfieldu jsme kopali standardku, ke které se postavil Johny Oster. V Readingu je zahrával pravidelně a v tu chvíli stačilo, abychom se na sebe jen podívali. Nic připraveného nebo předem domluveného, skutečně jen momentální improvizace. Velšan pochopil, že mi liverpoolští beci ponechávají až nepochopitelně hodně prostoru. Dal si proto na přihrávce záležet a mě napadlo, že zkusím vystřelit na bránu," líčí Matějovský i po letech do detailu přesně, jak se jeho výstavní gól zrodil.

„Balon mi sedl na pravačku přímo parádně, od břevna se odrazil do brány a Reina neměl nárok. Na takový gól se prostě nedá zapomenout. Zvlášť na Anfieldu před liverpoolskými fanoušky, zejména, když já nikdy moc gólů nedával. Navíc šlo o mou první branku v patnácti jarních zápasech, které jsem na jaře 2008 v Premier League za Reading odehrál. Jenže přišla moc brzy, takže jsme s Reds nakonec stejně 1:2 prohráli," vzpomíná jeden z nejzkušenějších hráčů české ligy, který se po angažmá na Ostrovech vrátil přes Spartu zpátky domů do Mladé Boleslavi, jejíž dres stále obléká.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Záložník Mladé Boleslavi Marek Matějovský se na soustředění na Maltě během zápasu vážně zranil.

Tedy oblékal by ho, kdyby neutrpěl na zimním soustředění na Maltě vážné zranění a kdyby nebyla tuzemská nejvyšší fotbalová soutěž vzhledem k pandemii koronaviru přerušená.

Na zarámovaný glejt, že šlo v březnu 2008 o nejhezčí trefu měsíce v Premier League a že až za ním skončil mladík Cristiano Ronaldo z Old Trafford, se však může dívat pořád. A to i přesto, že v historických přehledech nejvyšší soutěže na Ostrovech není zanesena, neboť Premier League nejkrásnější góly měsíce oficiálně registruje až od roku 2016.

Reklama

Související témata: