Hlavní obsah

Zemřel mistr světa a legenda Chelsea, které vzal Čech klubový rekord

Londýn
Aktualizováno

Ve věku 78 let zemřela legenda fotbalové Chelsea a člen anglického týmu mistrů světa z roku 1966 Peter Bonetti. Gólman londýnského klubu z 60. a 70. let minulého století, jehož rekord v počtu čistých kont překonal až Petr Čech, dnes podlehl dlouhé nemoci.

Foto: Sport.cz

Peter Bonetti byl mistrem světa z roku 1966.

Článek
Fotogalerie

Bonetti odchytal za Chelsea 729 zápasů, což ho v historické klubové tabulce řadí na druhé místo za bývalého kapitána Rona Harrise. S Blues vyhrál Anglický pohár, Ligový pohár a evropský Pohár vítězů pohárů. V brance Chelsea vychytal Bonetti 208 čistých kont, tento klubový rekord překonal až v roce 2014 jeho slavný nástupce Čech.

"Tohle je opravdu smutná zpráva pro všechny z Chelsea. Odpočívej v pokoji, 'Kočko'... Legendo," napsal na twitteru Petr Čech, jenž připomněl Bonettiho přezdívku The Cat, kterou získal díky svému brankářskému stylu.

Zatímco Bonetti na 208 nul ve všech soutěžích za Chelsea potřeboval 729 zápasů, český gólman je stihl ve 457 utkáních.

„Veliká pocta, velké číslo. Bonetti patří k největším legendám v historii klubu a vyrovnat ho, toho si opravdu vážím. On pro klub dodnes pracuje jako ambasador a na stadionu se spolu dost často potkáváme. Viděl jsem na Chelsea TV jeho pár zápasů, a i když byl fotbal v té době trochu jiný, on byl obrovskou osobností týmu po dvacet let. A legendou je dodnes," líčil Čechíno, když Bonettiho rekord vyrovnal.

V reprezentaci byl ve stínu Bankse

Svého předchůdce opravdu uznával, proto ho potešilo, když mu Chelsea připravila tmavě zelený brankářský dres se zlatými pruhy.

„Je to taková retro barva. Hned jsem si vybavil fotky Petera Bonettiho, když chytal v Chelsea v 60. a 70. letech. Jeho dres byl takhle tmavě zelený," zmínil Petr brankářskou legendu Blues.

V anglické reprezentaci byl Bonetti ve stínu dlouholeté jedničky Gordona Bankse, přes nějž se dostal do branky jen v sedmi zápasech. Byl jeho dvojkou na domácím MS v roce 1966, kdy Anglie získala jediný titul. O čtyři roky později na MS v Mexiku zaskočil za nemocného Bankse na poslední chvíli do branky ve čtvrtfinále proti NSR, v němž Anglie po hodině hry vedla 2:0, ale prohrála 2:3 v prodloužení. Bonetti byl označen za jednoho z viníků porážky a už nikdy se v reprezentaci neobjevil.

Po skončení kariéry pracoval Bonetti jako trenér brankářů v Chelsea, Newcastle United, Fulhamu, Manchesteru City a anglickém národním týmu.

Reklama

Související témata: