Hlavní obsah

Senzace roku se blíží! Kdo se stane nejbohatším klubem Premier League?

Fotbaloví fanoušci Newcastlu United se konečně dočkali. Kritizovaný miliardář Mike Ashley po nepovedeném třináctiletém působení v roli majitele klubu zřejmě definitivně balí kufry. Od minulého týdne probíhají intenzivní jednání. Ashleyho k prodeji údajně přesvědčil pořádný balík peněz. Novým majitelem by se měla stát investiční skupina PIF, v jejímž čele stojí následovník saúdskoarabského trůnu korunní princ Mohamed bin Salmán. Pokud k očekávané akvizici skutečně dojde, Newcastle se rázem stane klubem s nejbohatším vlastníkem v Ostrovní soutěži.

Foto: Scott Heppell, Reuters

Na Ostrovech se schyluje k velkému obchodu, saúdský korunní princ Mohamed bin Salmán by se v nejbližších hodinách měl stát 80% majitelem Newcastlu United.

Článek

Proces prodeje Newcastlu údajně běží a fantastický obchod je téměř na spadnutí. Jak píší ostrovní média, za aktuálně 13. celek pozastaveného ročníku Premier League by měl dosavadní majitel Mike Ashley vyinkasovat částku kolem 300 milionů liber (přes 9 miliard korun).

Příznivcům United by konečně mohl spadnout kámen ze srdce. Ashleyho třináctiletá mise totiž kýžený vzestup nepřinesla. Dvakrát se během té doby navíc museli fanoušci spokojit pouze s druhou anglickou ligou a o viníkovi strádání mají už nějakou dobu jasno.

O klub se před necelým rokem zajímal jiný arabský investor. Miliardář šejk Chálid bin Zájid Nahaján. Ten tehdy ale nakonec z obchodu na poslední chvíli couvl.

To vstup Mohameda bin Salmána, jednoho z nejmocnějších lidí Saúdské Arábie a nástupce trůnu, by po letech strádání a nenaplněných ambicí byl pro příznivce klubu minimálně z ekonomického hlediska pořádnou vzpruhou.

Britská média totiž rovněž zmiňují fakt, že skupina PIF disponuje majetkem v hodnotě 320 miliard amerických dolarů (přibližně 8 bilionů korun) a že korunní princ se v souvislosti s investicemi do sportovního odvětví nikdy nedržel zrovna při zemi.

Straky by tak v brzké době mohl čekat návrat na výsluní. Částka, kterou by Mohamed bin Salmán mohl uvolnit na příští přestupové okno, by podle deníku Sun měla dosahovat výše 200 milionů liber (asi 6 miliard korun) a první letní posila prý bude obrovským přestupovým trhákem.

Newcastle United patří k tradičním klubům ostrovního fotbalu. Čtyřikrát se stal mistrem Anglie, a to mezi roky 1904 a 1927. Dočkají se příznivci Strak v brzké době návratu mezi absolutní špičku Premier League? Uzavření obchodu má být údajně oznámeno v řádu několika následujících hodin.

Reklama

Související témata: