Hlavní obsah

Anglické fotbalové kluby chtějí hvězdu rakouské ligy Janka

SALCBURK

Rakouská fotbalová liga možná v zimě přijde o svou největší hvězdu. Útočník Salcburku Marc Janko, který v dosavadních 20 zápasech sezóny nastřílel 30 branek, má totiž údajně namířeno do anglické Premier League, kde o něj stojí hned několik klubů.

Článek

"Zájem projevilo mnoho velkých klubů, ale já upřednostňuji Anglii," řekl Janko ve středu, kdy Salcburku začala dvouměsíční zimní přestávka. "Je tu hned několik kandidátů, ale s nikým jsem ještě žádnou smlouvu nepodepsal," dodal, ale odmítl být konkrétnější. Britská média však spekulují, že o 196 centimetrů vysokého kanonýra stojí hlavně Tottenham Hotspur, Middlesbrough a Blackburn.

Pětadvacetiletý Janko má v Salcburku smlouvu do roku 2011, ale klub mu pravděpodobně nebude s přestupem dělat problémy, jelikož nyní má velkou šanci vytáhnout přestupní částku až na 10 miliónů eur. To by z Janka udělalo nejdražšího hráče v historii rakouské kopané.

"Chceme ligu vyhrát, proto by bylo složité, pokud by jeden z našich nejlepších hráčů v zimě odešel," uvedl trenér Salcburku Co Adriaanse. Vzápětí však dodal, že hráči v přestupu nebude bránit. "Ze sportovního hlediska by to pro něj bylo správné, o tom není sporu," řekl.

V této sezoně se Jankovi mimořádně daří. V lize jen za podzim zaznamenal 30 branek a v čele ligových kanonýrů má jedenáctigólový náskok před Meierhoferem z Rapidu Vídeň. I pokud by v zimě odešel, má reálnou šanci stát se králem střelců. Díky svým výkonům se navíc natrvalo prosadil do rakouské reprezentace, kde se stal pro českého kouče Karla Brücknera první volbou do útoku.

Reklama