Hlavní obsah

Záložník West Hamu Kováč: Od té doby co nastupuju, jsme neprohráli

Fotbalový záložník Radoslav Kováč se v anglickém West Hamu zabydlel v základní sestavě. Před třemi týdny mu navíc porodila přítelkyně Klára Medková syna. "Po zápase se Blackburnem jsem nejbližším spojem zamířil domů. S rodinou budu do úterního srazu reprezentace," říká Kováč, který lituje toho, že národní tým ještě nemůže posílit Tomáš Rosický. Věří však, že oba kvalifikační zápasy dopadnou národní tým dobře.

Článek

Bezmála tři neděle si s vaší přítelkyní Klárou Medkovou užíváte přírůstku v rodině. Jak se cítíte v nové roli otce?

Je to paráda! Užívám si to. Hlavně, že malý Radek a Klárka jsou zdraví a daří se jim. Hodně se mi v Anglii po nich stýská.

Po tatínkovi tedy bude mít prvorozený syn v rodném listě jméno Radoslav?

Kdepak, krátce Radek. Ostatně, na mě také nikdo nevolá Radoslave.

Byl jste ve Vyškově přímo u porodu?

To jsem bohužel nestihl. O narození syna jsem se dozvěděl krátce před utkáním ve Wiganu. Byl jsem nervózní, ale zpráva, že Klárka i malý jsou v pořádku, byla tím nejlepším, co jsem mohl slyšet. Pak celý tým dostal tři dny volna, takže jsem hned letěl domů. Bylo úžasné, když jsem vzal malého poprvé do náruče. Však jsme jeho narození s blízkými a přáteli pořádně oslavili.

Přiletí za vámi rodina do Londýna?

Na jaře ne. O to víc si teď vychutnávám společné chvilky, protože po zápase s Blackburnem jsem nejbližším možným spojem zamířil domů. S rodinou budu do úterního srazu reprezentace. Pak už bude do konce sezóny zbývat měsíc a půl. Musím vydržet.

Statistiky neklamou: Co jste nastoupil za West Ham United, tak jste neprohráli...

Od té doby co nastupuju, jsme skutečně ještě neprohráli. Do sobotní 51. minuty v Blackburnu navíc platilo, že jsme nedostali ani gól! I ten bod je však velice cenný, protože hrajeme o pohárovou Evropu. Má to ale i odvrácenou stránku.

Jakou?

Dáváme málo gólů. Ve čtyřech ligových zápasech jen tři. Hodně chybí střelec Carlton Cole, který je v trestu. Ale máme osm bodů, což je příjemné.

Působí kouzlo nové posily?

To není tím, že bych hrál zrovna já. V obranné fázi se daří celému týmu, jehož jsem součástí.

Je rozdíl mezi rolí defenzivního záložníka ve West Hamu a ve Spartaku Moskva?

V pojetí hry, protože ve Spartaku jsem to hrál sám, tady jsme v záloze na defenzivní úkoly dva, se Scottem Parkerem. S ním to velmi dobře funguje.

V čem je Premier League jiná než ruská nejvyšší soutěž?

Ruská liga má také vysokou kvalitu. V Anglii se hraje na doraz každé utkání, v Rusku se jezdilo devadesát minut především v derby. Jenže to byla většina zápasů, když vezmu i týmy z předměstí Moskvy. Tady se ale hraje tvrději, s čímž nemám problém.

Už mluvíte anglicky?

Učím se a chytám angličtinu hlavně ze života. Je rozdíl, kdo na mě mluví. Když na mě spustí anglicky třeba Ital, tomu vcelku rozumím. Když se rozpovídá rodilý Angličan, mám problém. Je to moc rychlé.

Potkal jste se v Londýně třeba s Petrem Čechem nebo Tomášem Rosickým?

V tom nabitém programu není čas. Sotva jsem stihl podívat se do centra města. S Čechínem si zavoláme nebo napíšeme. Rosa má teď jiné starosti. Maká, aby se brzy vrátil na trávník.

Rosický bude asi reprezentaci hodně chybět v kvalifikačním dvojzápase se Slovinskem a Slovenskem...

Pár těžkých už jsme i bez Rosy zvládli a musíme se rvát bez něj i teď, aby, až se na podzim vrátí, ještě o něco šlo. Kdyby se mohl přijet podívat alespoň na zápas, bylo by to fajn. Jeho přítomnost je znát i v kabině.

Jako první z kvalifikačního dvojzápasu vás čeká Slovinsko na jeho půdě, kde prohráli Slováci i Irové.

Věřím, že to pro nás dopadne dobře, protože jezdíme i ven pro body. Víme, o co hrajeme, a v takových zápasech umíme zabrat.

Na Letné se Slováky to bude i hodně prestižní. Mají českému týmu z minulosti co vracet. Nemáte ze zápasu obavy?

To v žádném případě. Bude to zřejmě vyrovnanější utkání než ta minulá, kdy za nás hráli ještě Rosický, Koller nebo Galásek. Pořád máme dost silné mužstvo, abychom to zvládli. V útoku se teď daří Barošovi se Svěrkošem, na zápas se dobře připravíme a správně nabudíme.

Reklama

Související témata: