Hlavní obsah

Bolt učil Ronalda, jak má správně běhat

MANCHESTER

V sobotu čeká fotbalisty Manchesteru United ostře sledovaný duel s Arsenalem, v pátek ale měli na tréninku nečekané zpestření. Mezi hráče svého nejoblíbenějšího klubu zavítal Usain Bolt, nejrychlejší muž planety.

Článek

Deštivý a zachmuřený Manchester je tento víkend centrem sportovního světa. Nedaleko Old Traffordu, na němž dnes mohou propuknout mistrovské oslavy, roste dráha pro hvězdu pekingské olympiády. Tady poběží v rámci Great Manchester Run Bolt poprvé v životě mimo stadión - závod na 150 metrů.

Opatrnější řidič

V rozestavěné budově budoucího obchodního centra se Usain Bolt na tiskové konferenci ukázal veřejnosti poprvé od autonehody, kdy 29. dubna zdemoloval nedaleko jamajské metropole Kingstonu své BMW 3. „Jasně, vyděsil jsem se. Ale když jsem vylezl auta, hned jsem věděl, že se mi nic nestalo. Budu teď opatrnější,“ sliboval 22letý sprinter.

Měl důvod se do Manchesteru těšit. „Vždyť tady hraje můj nejoblíbenější klub,“ vyprávěl zaníceně. V sobotu se chystá do hlediště stadiónu, v neděli po svém běhu předá cenu nejlepšímu hráči United v celé sezóně.

Rooney byl v bráně

Bude jím Cristiano Ronaldo? Právě s ním strávil na páteční tréninkové jednotce světový rekordman na 100 i 200 metrů nejvíce času. „Říkal jsem mu, jak má správně běhat, aby to bylo co nejefektivnější. Špatně rozkládal váhu na chodidlo. Pochvaloval si, že mu to pomohlo,“ vykládal Bolt. „A říkal jsem mu, že musí být agresivnější. Když bude často padat, soupeři si na něj budou víc dovolovat,“ vykládal. Bez čtyř centimetrů dvoumetrový rychlík si trénink užíval. „Na chvíli si vzal rukavice i Wayne Rooney, tak jsme na něj stříleli,“ líčil.

V Manchesteru zítra vedle nejrychlejšího sprintera planety poběží i nejlepší vytrvalec historie. Etiopan Haile Gebrselassie bude v dopoledním závodě v rámci běžeckého festivalu v ulicích města útočit na světový rekord na deset kilometrů. „Tak to já bych uběhl maximálně tak 600 metrů,“ glosoval to Bolt.

Bavil sebe i fotografy

V závodě 150 metrů Bolt ještě nikdy neběžel. Na dráze je zvládl nejrychleji v historii za 14,99 s Kanaďan Bailey. Bude Bolt rychlejší? „Časem se nestresuju, chci se závodem bavit. A když se bavím, běhám rychle,“ usmíval se.

Bavil se už včera. Zatímco Gebrselassie měl na tiskové konferenci neustále úsměv od ucha k uchu, Bolt, na něhož dohlížel statný bodyguard, si užíval pod neustálým dohledem kamer a fotografů. Každou chvíli si pročísl imaginární pěšinku, naznačoval kriketové údery či zopakoval své lukostřelecké gesto, které předváděl v Pekingu.

A skvělá nálada mu vydržela i při tiskové konferenci a následném rozhovoru s vybranými českými médii. „Největší celebrita, kterou mám uloženou v telefonu? Moje přítelkyně, přeci,“ smál se.

<tbody><tr class="invert"><td>Rozsáhlý rozhovor s hvězdou ostravské Zlaté tretry přinese Právo v pondělním vydání.</td></tr></tbody>

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články