Hlavní obsah

Jako za starých časů. Gól, jaké dával David Cross, rozplýval se nad Součkovou hlavičkou trenér

Londýn/Praha

To srovnání musí Součkovi lichotit. Možná ještě víc než chvála, která se na něho po dalším excelentním vystoupení v dresu Kladivářů ze všech stran hrne. A že s ní po utkání s Watfordem, v němž si West Ham výhrou 3:1 de facto zajistil účast v Premier League i pro příští sezonu, nešetří novináři, fanoušci ani fotbaloví experti. Aby ne, když český reprezentant ve veledůležitém střetnutí u prvního gólu asistoval a druhý dal.

Foto: Adam Davy, Reuters

Tomáš Souček z West Hamu se raduje z gólu proti Watfordu.

Článek

„Bylo to tak trochu jako za starých časů. Skvělý centrovaný balon do šestnáctky a hlava jak od středního útočníka ze staré školy. Takový staromódní gól, jaké tady dával David Cross," rozplýval se trenér David Moyes nad Součkovou brankou a přirovnával ji ke gólům, které na konci sedmdesátých letech střílel v dresu West Hamu legendární David Cross.

A to už je nějaké vyznamenání. Vždyť Cross zlomil v roce 1977 při prosincovém příchodu do West Hamu klubový transferový rekord, neboť Hammers za něho zaplatili v té době neuvěřitelných 180 tisíc liber.

On se za to odměňoval góly. V první sezoně jich dal v 21 utkáních devět, během pětiletého angažmá mezi Kladiváři jich nastřílel celkem 78, stal se opakovaně nejlepším kanonýrem mužstva, v roce 1980 mu pomohl k vítězství v FA Cupu.

Souček přišel mezi Kladiváře v lednu a v jedenáctém ligovém střetnutí se proti Sršňům prosadil střelecky už potřetí.

„Pro hráče, který v Premier League začíná, je to velice dobré," oceňoval Moyes Součkovu bilanci.

Nejde ale jen o góly. Za výkon v pátečním večerním střetnutí si český reprezentant vysloužil vysoké ocenění. V desetibodové stupnici ho ohodnotil kupříkladu Daily Mail známkou 7,5, kterou obdržel ještě Bowen, přičemž jen autor parádního třetího gólu Rice dostal známku 8.

„V posledních letech byli fanoušci často ve válce s klubovým představenstvem," připomínají na Ostrovech napětí mezi příznivci Kladivářů a vedením West Hamu. Fanoušci zazlívali klubovým bossům neochotu investovat do nákupu posil a nepovedené transferové transakce.

„Teď se doufejme všichni shodnou na tom, že West Ham udělal v lednovém oknu velmi dobré přestupy. Souček se ukázal jako rozhodující nákup, stejně jako Jarrod Bowen."

Trenér Kladivářů David Moyes je s fotbalovými experty zajedno a nákupy si nesmírně pochvaluje.

„Noví kluci, které jsme získali v lednu, se postarali o velký rozdíl. Přidali do mužstva něco, co nám scházelo. Myslím, že v budoucnu budou oba ještě hodně vidět," vykládal pro klubovou televizi.

Zatímco David Cross vytvořil v roce 1977 přestupem mezi Kladiváře transferovou částkou 180 tisíc liber klubový transferový rekord té doby, Souček se postará o rekordní přestupovou částku pro Slavii.

West Ham má účast v Premier League v příští sezoně dvě kola před koncem soutěže jistou na 99,9 procenta, takže tím pádem se klauzule v Součkově smlouvě aktivuje a hostování se promění v přestup. A Kladiváři za něho zaplatí 408 milionů korun. S částkou 113 milionů za hostování tedy suma sumarum 521 milionů korun.

Až dosud byl rekordním transferem v českém fotbale odchod Tomáše Rosického, za něhož zinkasovala Sparta v roce 2001 od Dortmundu 504 milionů korun.

Reklama