Hlavní obsah

VIDEO: Anglie zažila nejtěžší bitvu fotbalových rowdies za poslední roky

LONDÝN

Před úterním utkáním anglického Ligového poháru mezi West Hamem a Millwallem byl pobodán fotbalový fanoušek. Čtyřiačtyřicetiletý muž byl převezen do nemocnice a jeho stav je stabilizovaný. Samotné utkání muselo být několikrát přerušeno kvůli proniknutí diváků na trávník.

Foto: Stephen Bird, Reuters

Fotbalista West Hamu Jack Collison se snaží přimět fanoušky k odchodu z hřiště.

Článek

V Anglii se jedná o nejhorší případ řádění fotbalových fanoušků za poslední roky. Přestože nemají tamní rowdies v Evropě dobrou pověst, na Ostrovech podobný incident dlouho nepamatují.

Podle informací londýnské policie došlo v okolí Upton Parku k potyčce několika stovek příznivců dvou sousedních klubů. "Absolutně odsuzujeme tyto nepokoje jak na stadiónu tak i mimo něj. Budeme spolupracovat s kluby a policií při řešení případu. Pachatelé by měli být vyloučeni doživotně z fotbalového dění," stojí v prohlášení domácího dotbalového svazu FA.

Policie má televizní záznamy, jak stovky výtržníků házejí po policistech v ulicích poblíž stadiónu láhvemi a dlažebními kostkami. V ochozech při zápasech neustále pořadatelé bojovali s domácími fanoušky, kteří chtěli vtrhnout do sektoru hostů. Po brance West Hamu v prodloužení pronikli jeho příznivci na hřiště a utkání muselo být na několik minut přerušeno. Po závěrečném hvizdu se situace opakovala.

"Už jsem zažil mnoho složitých zápasů, ale za sedm odehraných let v Anglii jsem tohle nezažil. Byl jsem úplně šokován. Tohle není dobré pro fotbal," vyjádřil se kouč West Hamu Gianfranco Zola, jehož tým vyhrál 3:1 po prodloužení. "Vím, že zápas znamenal hodně pro oba tábory fanoušků, ale tohle jsem si nepředstavoval," dodal.

Reklama