Hlavní obsah

Kapitánem proti své vůli. Kalas si užil léto s nadupaným krasavcem

Praha

Docela paradox. Fotbalista Tomáš Kalas se sice chystá už na svou dvanáctou sezonu profesionální kariéry, přesto zažívá něco nového. Vůbec poprvé totiž začíná přípravu s týmem od prvního dne. V minulosti každé léto řešil, kam budou jeho kroky směřovat. Teď už jde v Bristolu do třetí sezony a doufá, že mu bude držet zdraví, aby mohl pomáhat týmu v boji o postup z druhé anglické ligy a aby si vybojoval místo v národním týmu třeba i pro nadcházející mistrovství Evropy. „Dovolená skončila. I když byla krátká, tak jsem si ji užil doma v Olomouci. Měl jsem půjčené krásné auto, snažil se navštívit celou rodinu i kamarády. Už v tomto týdnu v klubu naskočíme do plné přípravy,“ avizuje sedmadvacetiletý reprezentant.

Foto: Sport.cz

Tomáš Kalas za volantem silného vozu. Fotbalista netají, že automobilový průmysl by ho po skončení kariéry velmi lákal...

Článek
Fotogalerie

Zkušeností má spoustu, přesto si užívá dosud nepoznané situace. Čeká ho třetí sezona v jednom klubu a konečně má na startu přípravy o všem jasno.

„Je mnohem jednodušší vracet se do týmu, který už dobře znám. Mám klid v hlavě. Nemusím řešit, jestli půjdu tam, nebo tam, jestli jsou nějaké nabídky. Prostě se mohu od začátku přípravy soustředit na tým, sám na sebe a na souhru se spoluhráči," pochvaluje si Tomáš Kalas v rozhovoru pro agenturu Sport Invest, která ho zastupuje.

„Abych pravdu řekl, nepamatuji si, že bych v nějakém klubu začínal přípravu od samotného začátku. I loni, kdy jsem podepsal přestup do Bristolu, jsem ze začátku přípravy chyběl kvůli delší dovolené po národním týmu. Teď jdu poprvé do přípravy úplně od začátku," usmívá se.

Na kapitánské pásce nelpí

Věří, že nová sezona bude klidnější než minulá.

„Z pohledu odehraných zápasů nebyla úspěšná. Byla tam zranění, koronavirus, rozkouskovala se. Bylo těžké dostat se do tempa. Věřím, že nová sezona bude bez zranění a s maximem odehraných duelů," přeje si odchovanec Sigmy.

Do nové sezony jde v dobré pohodě. Poslední zápas dokonce hrál i s kapitánskou páskou, což ukazuje, jaké postavení si v Bristolu vybudoval...

Foto: FAČR/Jan Tauber

Tomáš Kalas s kapitánskou páskou národního týmu.

„V červenci tým dočasně převzal trenér Dean Holden. Je se všemi za dobře, takový náš kamarád, ale zároveň k němu máme respekt. Najednou za mnou přišel, co bych říkal, kdyby mi dal kapitánskou pásku. Já vždy tvrdil, že kapitánem být nechci, protože mimo hřiště se na to necítím," poukazuje Kalas.

A důvod? Není nijak extra aktivní v komunikaci, není v jeho přirozenosti chodit za trenéry a majiteli.

„Na hřišti klidně kapitán budu, nebojím se na kluky mluvit, povzbudit je, zvládnout těžký moment. Ale zákulisní aspekt bych nadále raději nechal na jiných, takže na pásce v žádném případě nelpím. Ohledně mého postavení v klubu je páska dobrým signálem, ale opravdu pro mě není téma. Soustředím se jen a pouze na výkony, tak můžu týmu pomoci nejvíce," má jasno.

Klub den před začátkem přípravy potvrdil Holdena ve funkci jako stálého hlavního trenéra.

Bristol sní o Premier League

Minulou sezonu skončil Bristol na dvanáctém místě. Jeho ambice teď jsou mnohem vyšší.

„Podle mě bude hlavní cíl boj o play off. Chtěli bychom dostat Bristol poprvé do Premier League," těší se Kalas.

Foto: Sport.cz

Tomáš Kalas v dresu Bristolu.

V září se téměř po deseti měsících sejde reprezentace. A obránce by si rád vybojoval nominaci na mistrovství Evropy, které bylo odloženo na příští rok.

„Reprezentační sraz je v plánu ještě před tím, než nám začne sezona, což je trochu paradox. O to bude nominace pro trenéra složitější a do zápasů se půjde rovnou z přípravy. Samozřejmě chci být povolávaný do národního týmu pravidelně, což souvisí i s odehranými zápasy v klubu. Víc udělat nemohu. Pokud budu v klubu hrát, tak by to, doufám, mohlo vyústit i ve finální nominaci na EURO," věří Kalas.

Reklama

Související témata: