Hlavní obsah

Fotbal má za sebou nejhorší přestupní období moderní doby

PRAHA

Zatímco v létě padaly na fotbalovém přestupním trhu rekordní částky, v zimě kluby své pokladny bedlivě střežily. Týmy z anglické, francouzské, italské, německé a španělské ligy dohromady utratily podle specializovaného serveru transfermarkt.de zhruba 86,7 miliónu eur (asi 2,26 miliardy korun), což nepředstavuje ani částku, kterou v létě utratil Real Madrid za jediného hráče - Cristiana Ronalda. Z celoevropského hlediska to dělá z letošní zimy nejhorší přestupové období moderní doby.

Článek

Nejvíce za posily v zimě utratily týmy z Ruska, které vynaložily 36 miliónů eur (asi 940 miliónů korun). O čtyři miliony eur méně pak zaplatily italské celky a trojici nejvíce investujících soutěží doplňuje portugalská Superliga, kde týmy utratily 28,8 miliónu eur.

Krize se výrazně dotkla anglické ligy, kde týmy získávaly spíše volné hráče či posily na hostování. Na přestupy kluby z Premier League vynaložily pouze 16 miliónů eur, z toho téměř polovinu Birmingham. Přitom během loňské zimy byla Anglie králem přestupního období se 187 milióny eur.

Z jednotlivých evropských klubů sáhlo nejhlouběji do pokladny Dynamo Moskva, které před novou sezónou ruské ligy získalo hned sedm posil dohromady za 18 miliónů eur. S 12,5 miliónu následuje ukrajinský Šachtar Doněck a s 11 milióny Sporting Lisabon. Přes deset miliónů investovaly ještě Fiorentina a Benfica Lisabon.

Dres měnili Robinho, Vieira či Van Nistelrooij

I přes výrazné šetření změnilo dres hned několik velkých jmen. Šlo však většinou o hráče, kterým v létě končila smlouva a jejich stávající týmy je raději pustily zadarmo, než aby jim musely v následujícím půlroce vyplácet vysoké platy a pak je stejně nechaly odejít.

Manchester City tak získal z Interu Milán zkušeného záložníka Patricka Vieiru a zřejmě největší úlovek zimního přestupního období se povedl Hamburku. Německý celek přivedl z Realu Madrid obávaného kanonýra Ruuda Van Nistelrooije, který se pokusí v přístavním městě po zraněních oživit svoji upadající kariéru.

Nejdražší hráč v historii anglické ligy Robinho kvůli silné konkurenci v útoku Manchesteru City odešel na hostování do mateřského Santosu, kde chce bojovat o nominaci Brazílie na mistrovství světa. Z podobného důvodu odešel i italský reprezentant Luca Toni z Bayernu Mnichov do AS Řím.

Nejdražší Eduardo Salvio

Většina nákladnějších přestupů proběhla směrem z Jižní Ameriky. Nejdražším hráčem zimy se s transferem za devět miliónů eur stal argentinský útočník Eduardo Salvio, který zamířil do Atlétika Madrid, kde by měl jít ve šlépějích krajana Sergia Agüera. Na brazilské talenty se zase zaměřil Šachtar Doněck, který svou kolonii rozšířil o juniorské reprezentanty Douglase Costu a Alexe Teixeiru, za které zaplatil dohromady 12,5 miliónu eur. Jejich spoluhráče z reprezentace do 20 let Alana Kardece pak získala Benfica Lisabon.

Brazilská liga potvrdila, že je pro Evropu nadále zásobárnou posil. V této sezóně na přestupech vydělala již 110 miliónů eur, což je nejvíce ze všech ligových soutěží světa. Naopak španělská liga především zásluhou letního utrácení Realu Madrid je v porovnání nákupů a prodejů hráčů v minusu 270 miliónů eur.

Zimní přestupové období ve většině evropských lig definitivně skončilo v pondělí v 18:00.

Reklama