Hlavní obsah

Nový mercedes, peníze a úroveň jako v Gambrinus lize, chválí Kroča 5. anglickou ligu

LUTON

Se Zlínem hrával i ve středu tabulky české fotbalové Gambrinus ligy, teď obránce Zdeněk Kroča kope pátou nejvyšší soutěž v Anglii a je více než spokojený. Prý si nepohoršil ani finančně ani fotbalovou úrovní. "Myslím, že Luton by klidně mohl hrát v Česku střed tabulky. Nejsme horší, než jsme v první lize bývali se Zlínem. Tahle soutěž má svou kvalitu," řekl v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Zdeněk Kroča (vpravo) hrál nevyšší českou soutěž, ale přestupem do páté anglické soutěže si prý nepohoršil.

Článek

Jak se dostane český fotbalista do páté anglické ligy?

Úplně stejně jako do první. Dostal jsem nabídku od jednoho člověka, odjel jsem do Lutonu na testy. Odehrál jsem zápas proti Kilmarnocku, dal jsem gól a dohodli jsme se na podmínkách. Podepsal jsem roční smlouvu.

Můžete prozradit, zda se takové angažmá vyplatí po finanční stránce?

Pro mě to finančně zajímavé je. Přirovnal bych to k penězům, které jsem měl ve Zlíně, když jsme hráli střed tabulky.

A jinak?

Od klubu jsem dostal auto, nový mercedes, na který si platím jen pojištění. Dostáváme i příspěvek na bydlení. Náklady na život jsou tady poměrně vysoké, ale s rodinou se nám v Anglii líbí.

Kde žijete?

Našel jsem si menší domek na vesnici, je to asi dvacet minut jízdy od tréninkového centra. Jsem tady s manželkou a patnáctiměsíčním synem, k tomu máme labradora a dvě perské kočky.

Se zvířaty bývá v Anglii problém. Musel jste mít nějaké speciální povolení?

Bez toho to nejde. My jsme naštěstí měli všechny ty věci vyřízené, protože se mi rýsovalo něco do Anglie už dříve. Každé zvíře musí mít takový speciální pas a být půl roku před cestou do země v jakési karanténě. Plus další různá povolení. Je toho fakt dost.

Klub Luton Town býval poměrně slavný, v osmdesátých letech hrál nejvyšší soutěž. Zajímal jste se o historii?

Už než jsem tam odcházel, zjišťoval jsem si nějaké věci na internetu. Taky vím, co stálo za propadem až do páté ligy. Jeden ze současných majitelů klubu mi říkal, že to bylo kvůli velkým finančním problémům. V Anglii se klubům s ekonomickými problémy odpočítávají body, takže třeba jednu sezón začínal Luton s minus třiceti body. Ten propad se zastavil až v páté lize, ze které chceme postoupit. Je to ale boj. Jen jeden tým jde výš přímo, druhý až pátý hrají baráž o další místo. A ta může být ošidná. Loni klub skončil druhý a z baráže vypadl. Proto by bylo nejlepší soutěž vyhrát.

Většina lidí u nás si řekne: pátá anglická liga, to je průšvih. Jak byste jim to vyvrátil?

Celá soutěž je sponzorována sázkovou kanceláří Blue Square. Jeden placený sportovní kanál vysílá z ligy ročně třicet vybraných zápasů. Na naše zápasy chodí v průměru 6500 fanoušků, kterých máme hodně v celé Anglii. Přece jen je Luton tradiční klub.

Jak by vaše soutěž dopadla ve srovnání s českou první ligou?

Myslím, že Luton by klidně mohl hrát v Česku střed tabulky. Nejsme horší, než jsme v první lize bývali se Zlínem. Tahle soutěž má svou kvalitu. V Česku pomalu ani neznáme druhou ligu, ale tady je to strašně sledované.

Předpokládám, že jste se svou výškou zapadl do anglického stylu ideálně...

Je fakt, že mi těch 195 centimetrů docela pomáhá, protože většina týmů hraje takovým tím typickým ostrovním stylem. Nakopávají míče na vysoké útočníky, takže hlavičkuju skoro pořád... Chodím i na standardky, občas dám gól. Pozici mám hodně dobrou. V lize jsem střídal jen jednou o půli, když jsem měl otřes mozku, v poháru jsem dvakrát nehrál kvůli zranění a trestu. Jinak jsem odkopal všechno.

Váš krajan Pavel Besta v Lutonu moc nehraje. Proč?

Ze začátku nastupoval, ale pak přišly změny, sestava se ustálila a on přestal hrát. Trenér sází na stejné lidi a Pavel teď mezi vyvolenými není. Ono je to těžké, protože na ten jeho post v záloze je asi šest hráčů. Konkurence je i v Lutonu poměrně velká.

Budete v Anglii hrát i příští sezónu?

Uvidíme. Bude záležet, jestli s Lutonem postoupíme nebo ne. Pokud ne, třeba si mě někdo všimne a zahraju si vyšší soutěž i tak.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články