Hlavní obsah

VIDEO: Traktoristi z Ipswiche přeorali plány Arsenalu a slaví pohárový triumf

PRAHA/LONDÝN

Palec dolů. Nic jiného si fotbalisté Arsenalu za svá pohárová vystoupení v uplynulých pěti dnech nezaslouží. V sobotu v FA Cupu odvrátil hrozící blamáž s druholigovým Leedsem až penaltou v 90. minutě Fabregas, ve středu Kanonýři převlečníku z ostudy neunikli. V úvodním semifinále Carling Cupu na půdě druholigového Ipswiche nevymysleli nic kloudného a odvezli si porážku 0:1.

Foto: Darren Staples, Reuters

Zklamaný kouč Arsenalu Arséne Wenger

Článek

Kouče Arséne Wengera mohl trefit šlak. A není se čemu divit. Parta traktoristů – Tractor Boys je jedna z oficiálních přezdívek klubu z převážně zemědelského východoanglického hrabství Suffolk -  totiž válčí ve spodní části druhé anglické ligy a po nedělním debaklu v FA Cupu s Chelsea (0:7) bylo o favoritovi zápasu zcela jasno. Papírové předpoklady ale vzaly zase jednou za své.

„Přestože jsme v prvním poločase působili, že máme zápas pod kontrolou, hráli jsme ve všech ohledech hluboko pod naší obvyklou úrovní. Chyběl nám důraz, nebyli jsme kreativní. Nebyli jsme schopní kloudně přihrát. Jsem zklamaný, stejně jako hráči. Předvedli jsme, jak lze při sedmdesátiprocentním držení míče ztratit zápas,“ čertil se Wenger.

Ze strany Arsenalu nelze hovořit o podcenění soupeře, Wenger poslal na trávník hvězdný tým. Jenže časné šance Fabregase či Walcotta branku nepřinesly a domácí se s postupujícím časem dostávali čím dál víc do zápasu. „Kluci potili krev, byli fantastičtí. Dokázali se obdivuhodně sebrat po propadáku s Chelsea. Jsem na ně pyšný,“ rozplýval se trenér Ipswiche Ian McParland, který ve čtvrtek u týmu končí a vystřídá jej Paul Jewell.

Wenger nevidí situaci jako ztracenou

S postupujícím časem vše nasvědčovalo tomu, že srdnatý Ipswich ubrání bezbrankovou remízu. V 78. minutě ale přišel šok. Maďarský reprezentant Tamás Priškin přesprintoval po dlouhém pasu za obranu Djouroua a přesně obstřelil brankáře Gunners. A bylo vymalováno.

„Nechtěli jsme se nechat pohřbít a na konci měsíce jen absolvovat povinnou odvetu. Přitom by se nikdo nedivil, kdyby ten zápas skončil kriketovým skóre. Arsenal ale nebyl ve své kůži. My jsme naopak hráli za hranicí našich možností,“ pochvaloval si obránce Damien Delaney. „Jsem moc rád, že jsem mohl přispět gólem,“ těšilo Priškina.

Podle Wengera se na hráčích podepisuje únava z náročného programu. „Ipswich bránil srdcem i hlavou a dělal nám obrovské potíže při protiútocích. Nebyli jsme to my, což zčásti připisuji únavě. Jen v lednu nás čeká devět zápasů a každý zápas zkrátka neodehrajete zcela podle představ,“ poznamenal zkušený kouč. Situaci však Wenger za ztracenou nepovažuje. „Ipswichi se sluší pogratulovat, vítězství opravdu vybojoval. Odvetu ale hrajeme za dva týdny doma a budeme moci provést nějaké změny. Jsem si jistý, že nám postup neunikne,“ dodal trenér Kanonýrů.

Reklama

Související témata: