Hlavní obsah

Chelsea FA Cup neobhájí, United porazili soupeře z páté ligy jen o gól

LONDÝN

Fotbalisté Chelsea potřetí za sebou FA Cup nevyhrají. V opakovaném zápase 4. kola prohráli na vlastním hřišti s Evertonem 1:2 po pokutových kopech, když po devadesáti minutách branka nepadla. Domácí poslal do vedení v prodloužení Lampard, za hosty srovnával v předposlední minutě Baines. Za Blues odchytal celý zápas Petr Čech. Manchester United postoupil do čtvrtfinále, proti pětiligovému Crowley ale vyhrál jen 1:0! A to Red Devils ještě v nastaveném čase zachránilo břevno...

Foto: Eddie Keogh , Reuters

John Terry utěšuje Ashleyho Colea, který neproměnil penaltu.

Článek

Chelsea byla od úvodních minut aktivnější, vytvořila si několik nadějných příležitostí, narážela však na výtečného brankáře Howarda. Po dvaceti minutách hry rozehrál přímý kop Lampard, míč na vlastní bránu hlavou lízl Jagielka a Howard s námahou vyrazil. V prvním dějství se ještě ke dvěma nebezpečným střelám dostal Malouda, pokaždé jej ale vychytal americký gólman.

Ramires z Chelsea (v modrém) uniká Leonu Osmanovi z Evertonu.foto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Eddie Keogh

To jeho protějšek Čech zdaleka v takové permanenci nebyl, Osmanova hlavička, kterou lapil v 58. minutě, do kategorie nebezpečných patřila jen stěží. Přiblížit Blues čtvrtfinále mohl Lampard, nejprve jeho zakončení z malého vápna reflexivně lapil Howard, vzápětí pak sice už brankáře přeloboval, balon ale přeletěl i břevno.

Branky padaly až v prodloužení

V době největšího tlaku domácích málem minutu před koncem druhé půle udeřil Everton. Bainesovu dělovku z dvaceti metrů Čech vyrazil před sebe k Fellainimu, který rozvlnil síť. Radost mu ale zkazil zdvižený praporek pomezního rozhodčího, který signalizoval těsný ofsajd.

V prodloužení se obraz hry neměnil a Chelsea se aktivní hra přeci jen vyplatila. Ve 104. minutě napřáhl ve vápně Lampard a proti jeho umístěné střele k tyči neměl Howard nárok. Chelsea se tak v soutěžním utkání dočkala branky po 284 minutách! Když už se zdálo, že si domácí postup pohlídají, minutu před koncem nastavení vymetl parádní ranou z trestného kopu Čechovu šibenici Baines a rozhodnout tak musely až pokutové kopy.

Hned v první sérii sice Čech výborně vychytal právě Bainese, jenže v dalším průběhu selhali Anelka s Ashleym Colem a Chelsea tak potřetí za sebou Fa Cup nevyhraje.

United se nadřeli proti soupeři z páté ligy

Kouč Manchesteru United Alex Ferguson nechal proti Crawley odpočívat opory v čele s Giggsem nebo Scholsem a od úvodního hvizdu příležitost dostali hráči širšího kádru. I tak ale byli Rudí Ďáblové jasnými favority, vždyť jejich sobotní soupeř hraje až pátou nejvyšší anglickou soutěž. Hosté dlouho drželi s lídrem Premier League krok, až v 28. minutě inkasovali po jemné Brownově teči hlavou.

Ani ve druhé půli outsiderovi síly nedošly, v 74. minutě byl navíc blízko senzačnímu vyrovnání. Tubbs na malém vápně vystřihl nůžky a branku prostřelil jen o kousek. V nastaveném čase navíc byli hosté srovnání ještě blíže, hlavičku Brodieho ale zastavilo břevno.

Do 6. kola s přehledem postoupil Birmingham, který porazil třetiligový Sheffield Wednesday 3:0, a Stoke City po výhře rovněž 3:0 nad třetiligovým Brightonem.

<tbody><tr class="invert"><td>Fotbalový Anglický pohár: </td></tr><tr class="highlight"><td>Opakovaný zápas 4. kola: </td></tr><tr><td><strong>Chelsea - Everton 1:1 po prodl., pen. 3:4</strong> (104. Lampard - 119. Baines).</td></tr><tr class="highlight"><td>5. kolo:</td></tr><tr><td><span><strong>Birmingham - Sheffield Wednesday (III.) 3:0</strong>, <strong>Stoke City - Brighton (III.) 3:0</strong>, <strong>Manchester United - Crawley (V.) 1:0</strong>.</span></td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: