Hlavní obsah

Další fotbalová ´loupež´? Manchester City chce odlákat talent Feyenoordu

MANCHESTER

Funkcionáře i fanoušky Feyenoordu Rotterdam pořádně rozčílila snaha Manchesteru City, který chce přilákat do svých řad talentovaného stopera Karima Rekika. Šestnáctiletý Nizozemec je podle zpráv z anglického tisku blízko podpisu smlouvy s miliardářským klubem z Manchesteru. Šlo by tak o další ze série případů, kdy bohaté anglické celky přetáhnou do svých řad nadějné teenagery z kontinentální Evropy, kteří nemají se svými kluby uzavřenou smlouvu.

Foto: Giorgio Perottino, Reuters

Manžer Manchesteru City Roberto Mancini. Super bohatý klub by rád přetáhl Feyenoordu talentovaného mladíka.

Článek

City nejspíš přebili zájem Interu Milán a Juventusu, Rekikovi nabízejí profesionální kontrakt. Nicméně Feyenoord se nechce vycházející hvězdičky jen tak vzdát a s případem se obrátila na nizozemský svaz. Podobným způsobem už totiž přišel o Kylea Ebicilia, který odešel do Arsenalu, Nathana Akeho, jenž zamířil do Chelsea, stejně jako Jeffrey Bruma.

„Tohle je pro Feyenoord a jeho fanoušky velmi nešťastné. Ve většině případů navíc tyhle odchody nedopadnou dobře, obzvlášť pro ty kluky samotné. Jdou v šestnácti letech do zahraničí, všechno se zdá skvělé, ale když se pak podíváte na statistiky, zjistíte, že to pro ně končí obrovským zklamáním,“ připomněl generální manažer Feyenoordu Eric Gude.

Podobná dobrodružství zkrachují

„Jsou sice ve velkém klubu, ale nikdy nedosáhnou na první tým. Po letech se tak stejně vrátí do Nizozemska. I hráči, kteří za sebou měli skvělou kariéru v nizozemské lize a hráli v reprezentaci, měli v zahraničí problémy. Třeba Babel, Rigter, Drenthe, Maduro, De Ridder, Musampa, Stam...všichni ty příklady známe,“ varoval manažer.

„Není to jen o tom být dobrým fotbalistou. Tihle kluci jsou prostě hodně mladí a statistiky mluví jasně. Podobná dobrodružství většinou zkrachují. Hráči se špatně rozvíjejí, odcházejí na hostování, pak se vrátí a jejich vývoj se zastaví. Umím si představit smlouvy mezi nizozemskými a anglickými kluby na bázi rozvoje hráčů. Ale dávat smlouvy patnáctiletým klukům mi přijde stupidní. Pro všechny zainteresované,“ dodal Gude.

Feyenoord se rovněž chystá podniknout akce proti agentovi Karima Rekika Sorenu Lerbymu, jenže bývalý dánský reprezentant odmítá, že by se dopustil něčeho špatného.

„Jsem zkušený profesionál. Sám jsem hrál a koučoval mnoho let a jsem velmi dobře obeznámen s legislativou FIFA. Pravidla respektuji a žádná neporušuji. Pokud chce hráč do zahraničí a nemá s nimi kontrakt, nemůžu mu bránit. Nemůžete obviňovat Manchester City nebo hráče kvůli smlouvě, kterou dostane,“ bránil se  Lerby.

Reklama

Související témata: