Hlavní obsah

Trenéři v Anglii by se nebránili omezení hlavičkování v tréninku

Londýn

Někteří trenéři anglické fotbalové Premier League by se nebránili omezení hlavičkování v tréninku, pokud věda prokáže souvislost mezi hrou hlavou a onemocněním demencí. Debatu o možné škodlivosti hlavičkování v Anglii znovu rozpoutalo nedávné úmrtí mistra světa z roku 1966 Nobbyho Stilese s tímto onemocněním mozku, jež bylo navíc nedávno diagnostikováno jeho bývalému spoluhráči a držiteli Zlatého míče Bobbymu Charltonovi.

Foto: Lindsey Parnaby, Reuters

Útočník Chelsea Timo Werner zakončuje hlavou.

Článek

"Pokud se výzkumem zjistí, že deset hlaviček při tréninku vám může způsobit demenci, tak s tím přestaňme. Pro mě je hlavní, že se o tom mluví a lidé se tím zabývají," uvedl trenér West Bromwiche Slaven Bilič.

Hlavičkování se v některých zemích omezuje u dětí, k čemuž v červnu z preventivních důvodů vyzvala i evropská unie UEFA. S tím souhlasí i kouč Chelsea Frank Lampard.

"Pravidla musejí být přísnější, abychom zajistili, že děti nebudou hlavičkovat více, než musí. Právě u mládežnického fotbalu bychom měli začít. Jak se děti budou postupně vyvíjet, můžeme úroveň tréninku kontrolovat. Měli bychom udělat cokoli, aby byl fotbal bezpečnější," řekl bývalý anglický záložník.

Trenér Aston Villy Dean Smith, jehož otci byla diagnostikována demence a poté zemřel na covid-19, také volá po potřebě výzkumu. "Dříve byly míče těžší, ale všichni jsme nyní smutní z toho, že bývalí hráči trpí demencí. Pokud je nějaká souvislost mezi hlavičkováním a demencí, tak bychom něco měli udělat."

Asociace profesionálních fotbalistů (PFA) už vyzvala kluby, soutěže a vedení anglického fotbalu, aby vyvinuly strategii, díky níž bude lépe chráněno dlouhodobé zdraví hráčů. "Věda se v této oblasti vyvíjí rychle a měli bychom rychle zareagovat na základě toho, co teď víme. Omezení hlavičkování v tréninku je praktický a jasný krok," uvedla PFA.

Reklama

Související témata: