Hlavní obsah

Mikloško: Známí se shodují, že Grant byl nejhorší kouč West Hamu všech dob

Jedna dlouhá éra je za ním. Plných dvacet let od roku 1990 působil český fotbalový internacionál Luděk Mikloško (49) v Anglii. Chytal za West Ham United a Queens Park Rangers, jako trenér brankářů se pak vrátil do West Hamu a vydržel v klubu až do loňského března. Teď už se bývalý gólman Baníku Ostravu usadil zase doma a začal předávat své zkušenosti mladým hráčům ze všech koutů republiky.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Internacionál Luděk Mikloško při práci s mladými brankáři

Článek

Jak jste vlastně skončil ve West Hamu?

Nesmím o tom mluvit... Skončil jsem tam po dlouhé době loni v březnu. Přišli noví majitelé a ti si přivedli své lidi.

Jinde v Anglii jste zůstat nechtěl?

Cítil jsem, že tam působím už dost dlouho. Po West Hamu jsem si nic jiného v Anglii hledat nechtěl. Před dvěma lety jsem začal přestavovat starý domek v okrajové části Kopřivnice. Tam jsem se usadil. V Anglii zůstal jen syn Martin, pracuje tam v jedné firmě.

Ani se vám po Londýně nestýská?

Kdybych hledal, určitě bych tam něco našel. Měl jsem třeba možnost dělat mládež v Arsenalu. Ale jak říkám, pro West Ham jsem pracoval příliš dlouho na to, abych mohl přejít ke konkurenci. Letos v prosinci mi navíc bude padesát a začínalo to pro mě být fyzicky náročné.

Nedávný sestup West Hamu vás určitě zabolel.

Nepřeju jim to. Hodně mě to mrzí hlavně s ohledem na kamarády a známé, kteří přijdou o práci. A z těch, co jsem s nimi dvacet let dělal a oni žili pro West Ham, jich odešla spousta. Já mezi nimi - byla to dost smutná doba. Dnes už tam skoro nikdo z nás nezůstal.

Luděk Mikloško mezi mladými talentyfoto: Sport Invest

K novým majitelům klubu asi budete hodně kritický.

Jsou to obchodníci, kteří o sobě tvrdí, že jsou fanoušky klubu. Za jednu libru koupili Birmingham, dostali ho do Premier League a pak za 80 miliónů prodali, což jim umožnilo koupit West Ham. Sestup pro ně není dobrou vizitkou... Dávám vinu hlavně jim. Podle mě to vzali za špatný konec. Kádr měli lepší než loni, kdy jsme ligu zachránili.

Sestup zažil i Radek Kováč, který našel ještě jednoho viníka. Trenéra Granta, který dva roky po sobě dovedl o soutěž níž dva různé týmy (loni Portsmouth). To je docela výkon...

Já osobně ho neznám. Je však pravda, že nikdo z klubu o něm neřekne dobré slovo. Dokonce se shodují, že Avram Grant byl asi nejhorší manažer, jakého kdy West Ham měl! Nevyzařovalo z něj vůbec nic, nedokázal hráče motivovat. A výsledky tomu bohužel odpovídaly... Kdyby ho odvolali už v prosinci, ještě se mohli zachránit.

Po návratu domů jste se letos domluvil na spolupráci s agenturou Sport Invest. Co konkrétně děláte?

Baví mě to, jezdím po celé republice a věnuji se talentovaným klukům. Jen je to náročné na cestování, za měsíc jsem najel nějakých sedm, osm tisíc kilometrů.

Do stáje agentury patří i Petr Čech. S ním také spolupracujete?

Vždycky jsme s Petrem dobře vycházeli. Můžeme se spolu bavit, ale on mé rady moc nepotřebuje. Navíc má vynikajícího trenéra brankářů, jehož si přivedl z Francie..

Neděsí vás obrovská díra, která se za Čechem vytvořila v české reprezentaci?

Odstup je opravdu veliký. Věřím, že se někdo během dvou, pěti let k Petrovi vyšplhá nahoru. Výhodou je, že Petr může na vrcholné úrovni chytat klidně deset dalších let, takže brankářský post nemusí reprezentaci tlačit. Kdyby se Čech zranil, věřím, že i Honza Laštůvka je schopný kvalifikaci odchytat. Jen jde o to, aby dostal důvěru.

Reklama

Související témata: