Hlavní obsah

Drzoun nebo prorok? Mladý gólman Chelsea spekuluje o konci Čechovy kariéry

Tak tomu se říká držet basu. Mladý gólman Chelsea Thibaut Courtois, který je aktuálně na hostování v Atlétiku Madrid, si ve Španělsku pustil pusu na špacír a tvrdí, že se v londýnském klubu množí obavy o zdravotní stav stabilní jedničky Petra Čecha. Potíže s koleny a se zády by prý dokonce mohly ohrozit kariéru českého brankáře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Helma již k Petru Čechovi neodmyslitelně patří.

Článek

Devatenáctiletý Courtois přišel v létě do Chelsea z belgického Genku za osm miliónů liber a obratem pak putoval na hostování do Atlétika jako náhrada za Davida De Geu, jehož zlákal Manchester United. „V Chelsea mi řekli, že bude dobré, abych strávil dvě sezóny v klubu jako je Atlético. Pak rok v nějakém anglickém týmu, abych se připravil na příchod do Premier League,“ citoval slova belgického brankáře pro rozhlasovou stanici Onda Cero britský deník The Sun.

A přímo z Chelsea se ke Courtoisovi údajně donesla obava o budoucnost současné a neotřesitelné jedničky Blues. „Vím, že má potíže s koleny a se zády. Trenér brankářů mi řekl, že je otázkou, jak dlouho může Čech hrát na nejvyšší úrovni,“ prohlásil Belgičan.

The Sun upozorňuje, že samozřejmě není řeč o přímém ohrožení Čechovy kariéry, ale o dlouhodobém horizontu. Český brankář má v Blues smlouvu do června 2013, již v minulosti ale neskrýval, že z Chelsea nechce nikdy odejít.

Faktem ale je, že Čech během svého sedmiletého angažmá v Londýně musel čelit řadě zdravotních lapálií. Asi nejvážnějším zraněním byla před pěti lety fraktura lebeční kosti po střetu se Stephenem Huntem z Readingu, již dodnes v každém zápase připomíná ragbyová přilba, kterou český brankář preventivně nosí. Potíže měl plzeňský rodák i s rameny a zády...

Naposledy Čecha trápily vazy v koleni, které si poškodil v srpnu při tréninku Chelsea. Výsledkem byla nucená třítýdenní pauza, během níž český gólman nemohl pomoci národnímu týmu v kvalifikační bitvě o EURO 2012 ve Skotsku. Na konci září pak po ráně do hlavy při tvrdém střetu s Orlandem Sá z Fulhamu nedochytal zápas Ligového poháru, lékařské vyšetření ale neodhalilo žádnou újmu a Čech se hned v následujícím utkání postavil opět mezi tyče. Později však přiznal, že měl po střetu potíže s viděním i orientací a nebýt ochranné helmy, mohla srážka přinést vážnější újmu.

Zdravotní potíže Petra Čecha během angažmá v Chelsea
Červenec 2006 – operace obou ramen jako výsledek trvalých potíží
Říjen 2006 – fraktura lebeční kosti po střetu se Stephenem Huntem v ligovém utkání s Readingem
Listopad 2007 – zranění lýtka při utkání se Schalke v Lize mistrů
Prosinec 2007 – zranění kyčle při ligovém utkání proti Blackburnu
Březen 2008 – zranění kotníku při tréninku
Duben 2008 – tržná rána v obličeji po střetu se spoluhráčem na tréninku, která si vyžádala padesát stehů
Únor 2009 – zranění zad při ligovém utkání s Liverpoolem
Únor 2010 – zranění lýtka při utkání Ligy mistrů proti Interu Milán
Červenec 2010 – zranění lýtka při tréninku
Srpen 2011 – zranění kolene při tréninku

Reklama

Související témata: