Hlavní obsah

Svoboda projevu? Komentátor kritizoval majitele Manchesteru United a byl odstřihnut

Praha

Kvůli rozsáhlé demonstraci fanoušků byl odložen nedělní zápas anglické Premier League mezi Manchesterem United a Liverpoolem. Během vysílání fotbalového studia na americké stanici ESPN se k majitelům Manchesteru, tedy miliardářské rodině Glazerů, proti kterým hlavně fanoušci protestovali, vyjádřil i komentátor Jon Champion. V polovině výpovědi ovšem vypadl zvuk, nebo byl snad vypnut schválně?

Foto: Carl Recine, Reuters

Fanoušci Manchesteru United se střetli s policií. příznivci Rudých ďáblů protestují proti majitelům klubu.

Článek

Jeden z největších zápasů anglické ligy se v neděli kvůli protestům tisíců fanoušků neuskutečnil. Ti se shromáždili na Old Trafford na protest proti americkým miliardářům, který klub vlastní. Ti byli jedním ze strůjců neúspěšného projektu Super ligy.

Pětapadesátiletý anglický sportovní komentátor Jon Champion vedl ve studiu ESPN rozhovor s bývalým americkým internacionálem Taylorem Twellmanem a ve chvíli, kdy komentoval vliv rodiny Glazerů, mu byl vypnut zvuk.

Twellman tvrdil, že ve Spojených státech se většina velkých týmů bere jen jako franšízy, načež se Champion ohradil. „Nepoužívej tenhle výraz. Nesnáším to slovo," vytkl mu. „Jsou to kluby, ve kterých bije srdce, ne franšízy," uvedl s tím, že pokud se baví o evropských klubech, slovo franšíza rozhodně nepřipadá v úvahu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fanoušci Manchesteru United protestují proti majitelům klubuVideo: sntv

„Vezměte si Manchester United, jeden ze superligových klubů a je ve vlastnictví rodiny Glazerových, kterými je zcela opovrhováno jako s nepřítomnými majiteli," řekl a dodal, že nijak nevykazují péči o klub. Když chtěl ve své řeči pokračovat, najednou vypadl zvuk.

Okamžitě se samozřejmě vyrojily spekulace, že nešlo o technický problém, jak později pod tlakem diváků uvedla stanice ESPN, ale že byl komentátor utnut záměrně. Fanoušci teď na sociálních sítích Championa oceňují, že se nebál vyjádřit svůj názor.

Reklama

Související témata: