Hlavní obsah

Byl až paranoidní, jak žárlil na Mourinha, popudil Materazzi fanoušky Chelsea ještě víc proti Benítezovi

Grilují ho na planoucím ohni. Dávají mu co proto. Novináři, fanoušci Chelsea ještě víc. Jsou v šoku z toho, že ruský majitel klubu Roman Abramovič angažoval po vyhazovu Di Mattea jako trenéra právě Rafaela Beníteze. Španělského kouče, jenž dlouhá léta vedl Liverpool a který se o nich vyjadřoval s takovým despektem a pohrdáním. „Nebyl v tom nedostatek respektu, bránil jsem svůj klub. Stejně, jako ho brání každý jiný manažer,“ vysvětloval Benítez při oficiální inauguraci v tréninkovém centru Chelsea slova a postoje pronesená před semifinále Ligy mistrů v roce 2007.

Foto: Luke MacGregor, Reuters

Nový trenér Chelsea Rafael Benítez pózuje s dresem "Blues".

Článek
Fotogalerie

Nemohou mu zapomenout výroky pronášené v dobách, kdy působil na liverpoolském Anfield Road. Benítez si tehdy pouštěl pusu na špacír. Nešetřil fanoušky "Blues", ba ani jejich klub. Dokonce prohlásil, že by angažmá v Chelsea nikdy nepřijal.

Teď po něm skočil, byť z něho ruský finanční oligarcha Roman Abramovič vlastnící Chelsea udělal jen kouče prozatímního. Na sedm měsíců.

Čím Benítez fanoušky Chelsea popudil?
Před pěti lety se pustil španělský kouč Rafael Benítez do srovnávání fanoušků jeho Liverpoolu a konkurenční Chelsea. „Zatímco naši příznivci fandí srdcem, těm v Chelsea chybí nejen srdce, ale i vášeň. Proto jim musí rozdávat stupidní plastové vlaječky, aby měli čím mávat. Zatímco nám stačí k vítězstvím srdce, oni potřebují vlaječky," utahoval si tehdy z příznivců "Blues", kteří mu jeho slova nikdy neodpustili.

„Pochopte, ty výroky jsou vytržené z kontextu. Trénoval jsem tehdy Liverpool a hájil zájmy a cíle svého mužstva. Nebyla v tom žádná neúcta k příznivcům Chelsea," bránil se Rafeael Benítez v tréninkovém centru, kde vedl první přípravu nového mužstva.

Jen on prý ví, jak dobrý Torres může být

Samo sebou i s Torresem, jenž měl stát za odvoláním Di Mattea. Španělskému snajprovi se totiž nelíbilo, že ho v posledních zápasech Premier League trenér střídal a v utkání Ligy mistrů v Turíně ho vůbec nepostavil do základní sestavy. A protože mu Abramovič dopřával vždy velkého slyšení, pochopitelně si kanonýr koupený na Stamford Bridge za rekordních 50 miliónů liber postěžoval.

„Na tréninku jsem viděl spoustu hráčů s příkladným postojem. Fernando byl jen jedním z nich," diplomaticky se vyhnul Benítez přímé odpovědi, zda právě na uvadajícím kanonýrovi Torresovi bude stavět novou Chelsea. „Je to špičkový hráč a vím, jak dobrý může být," poznamenal na adresu krajana, kterého přivedl z Atlétika Madrid do Liverpoolu a tam ho léta vedl.

Fanoušky Chelsea si však Benítez smířlivými prohlášeními nenaklonil. Ani slova: „Neviděli jste můj životopis? Mám všechny trofeje, které můžete na klubové úrovni vyhrát," nezabrala.

Sociální sítě jsou plné nenávistných reakcí vůči němu, fanoušci "Blues" se dávají dohromady, organizují se, v nedělním zápase Premier League s mistrovským Manchesterem City se ho chystají vypískat.

Nejen Materazzi, ale i Xabi Alonso ví své

A reakce a slova některých hráčů, které Benítez v minulosti vedl, atmosféru jen vyhrocují. „Byl až paranoidní, jak žárlil na úspěchy svého předchůdce Mourinha v našem klubu. Myslel, že všechno ví, a přitom měl strach i z vlastního stínu," řekl třeba na Benítezovu adresu bývalý obránce Interu Milán Marco Materazzi. „Musel jsem dokonce ze své skříňky odstranit fotky z nejdůležitějších momentů v mé kariéře, na nichž jsem byl s Mourinhem a Lippim."

„Snažili jsme se najít pozitiva na zkušenosti, kterou jsme s Benítezem udělali, ale nenašli jsme žádné," glosoval krátké působení španělského trenéra v Miláně prezident Interu Massimo Moratti. Benítez vystřídal zmiňovaného Mourinha, který s Interem vyhrál Ligu mistrů, ale už po pár měsících předčasně skončil.

„Každý hráč tu a tam ocení, když je mu trenér nablízku, když ho třeba poplácá po ramenou, ale Rafael takovým typem chlapa není. Jeho manažerské schopnosti byly často nedostatečné," nechal se slyšet Xabi Alonso, jenž pod Benítezem hrával léta v Liverpoolu.

Pět soutěží, pět možností na zisk trofeje

Nově instalovaný kouč Chelsea je však přesvědčen, že odpor a nenávist fanoušků zlomí a získá je na svou stranu. „Pro každého příznivce, stejně jako trenéra jsou důležitá vítězství a já přišel do Chelsea, abychom vyhrávali. Mohl jsem odejít do spousty jiných zemí za velké, opravdu velké peníze, ale chtěl jsem zůstat v Anglii ve velkém klubu. Čekal jsem na tuto příležitost. A Chelsea pro mě představuje obrovskou výzvu," vysvětloval Benítez, proč na Abramovičovu nabídku kývl, byť je časově omezená.

„Nepřemýšlím o délce angažmá, nestarám se o krátkodobý horizont. Je to jednoduché  - chci vyhrát každý zápas, který mě s Chelsea čeká. Máme před sebou pět soutěží a tudíž pět příležitostí získat trofeje. Já jsem plný touhy na ně dosáhnout. Na konci pak uvidíme, co se stane," údajně nevyvádí španělského kouče z míry, že se Abramovič nevzdal myšlenky angažovat extrenéra Barcelony Guardiolu.

"Mám s Guardiolou velmi dobrý vztah," reagoval Benítez i na tento dotaz. "Je to skvělý manažer, ale teď opravdu nevím, co se stane v budoucnosti," dodal.

Reklama

Související témata: