Hlavní obsah

Anglická reprezentace je jen pro Angličany. Cizinci nám kazí charakter, tvrdí Wilshere

Londýn

Fotbalista Jack Wilshere je ostrým odpůrcem naturalizovaných fotbalistů v anglickém národním týmu. Záložník londýnského Arsenalu v kontextu debaty o občanství pro talentovaného útočníka Adnana Januzaje z Manchesteru United prohlásil, že dres Albionu by měli oblékat výhradně rodilí Angličané.

Foto: Darren Staples, Reuters

Anglický fotbalový reprezentant Jack Wilshere.

Článek

Osmnáctiletý Januzaj se narodil a vyrůstal do šestnácti v Belgii a vzhledem ke svým předkům může reprezentovat také Albánii, Kosovo, Srbsko či Turecko. Pokud v Anglii stráví ještě následujících pět let, mohl by za ni nastoupit v roce 2018.

„Za Anglii by měli hrát jen Angličané," citoval Wilshera server soccerway.com. „Jestliže tady žijete pět let, ještě to z vás nedělá Angličana. Kdybych já odešel do Španělska, nebudu přece po pěti letech hrát za Španělsko," namítl desetinásobný anglický reprezentant.

Wilshere tvrdí, že naturalizovaní hráči kazí charakter národního týmu. „Musíme mít na paměti, kdo jsme. Jsme Angličané, do soubojů chodíme ostře, rveme se o úspěch až do poslední chvíle, nevzdáváme se. Máme velkou morální sílu, charakter. Španělé praktikují technický fotbal, naše hra je zase plná odvahy a agresivity. Nezapomínejme na to," dodal jednadvacetiletý fotbalista.

Barnes nesouhlasí

Na tiskové konferenci před pátečním kvalifikačním duelem proti Černé Hoře vyzval Wilshere představitele Anglické fotbalové asociace, aby nenásledovali příkladu kriketového výběru země, v němž působí několik hráčů narozených v Jihoafrické republice.

S názorem svého výrazně mladšího kolegy se však neztotožňuje například John Barnes. Rodák z Jamajky a bývalý útočný hrot anglické reprezentace oblékl dres národního týmu v 79 mezistátních zápasech.

„V roce 1983, kdy jsem hrál za Anglii, ještě Jamajka neměla žádnou šanci kvalifikovat se na světový šampionát, zájem o fotbal tam v té době byl minimální. Nevím jak v případě Kosova či Albánie, ale otázkou je, kdyby byl (Januzaj) Francouz, dal  by přednost Anglii před Francií? Když chce hrát za anglickou reprezentaci, nevidím žádný důvod proč mu v tom bránit," argumentoval Barnes.

I na lavičce národního týmu ostrovní fotbalové velmoci by Wilshere upřednostnil anglického rodáka, byť připustil, že bývalý italský kouč anglické reprezentace Fabio Capello odvedl dobrou práci: „Myslím, že by bylo lepší, kdyby národní mužstvo vedl Angličan, ale nechápejte mě špatně. Třeba Capello byl skvělý trenér a moc mi v mé reprezentační kariéře pomohl."

Reklama

Související témata: