Hlavní obsah

Nepočítám s tebou, dává Wenger Rosickému najevo každý zápas

Londýn

Že by měl kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický z Arsenalu odejít, se ozývá z úst mnoha odborníků i fanoušků čím dál častěji. Že jsou tyto názory pravdivé, dokazuje současná situace v týmu Gunners. Trenér londýnského týmu Arséne Wenger sice hodně stál o to, aby český štírek smlouvu na Emirates Stadium prodloužil, teď ho však ignoruje.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Rosický v nové sezóně za Arsenal příliš nenastupuje.

Článek

Pryč jsou doby, kdy byl Rosický jedním ze stavebních kamenů hry Arsenalu. Byl mozkem a špílmachrem ofenzivně hrajícího mužstva a dával hře Kanonýrů lesk. Přestože je Rosický u fanoušků stále oblíbený, trenér Wenger ho od začátku probíhající sezóny vytrvale přehlíží. A to několikrát v minulé sezóně prohlásil, že si přeje, aby Rosický v Arsenalu zůstal.

Ale proč? Do základní sestavy s ním po příchodu Mesuta Özila nepočítal, na hřiště se hráč, jemuž se dříve přezdívalo Malý Mozart, nedostal ani místo Santiho Cazorly, jehož je Francouz velkým oblíbencem. Na mysl tak přichází myšlenka, že si Wenger chtěl zkušeného záložníka ponechat pro chvíle, kdy budou jeho opory zraněné.

Zranění hráči nepomůžou

Aby mohl zaskočit, zacelit volné místo. Ale ta situace se v kádru Gunners odehrává právě teď a výsledek? Rosický sedí na lávce, na hřiště se nedostane ani na několik minut.

Londýnský celek s kanónem ve znaku má jako obyčejně velké množství zraněných hráčů. Na marodce čítá osm fotbalistů, z čehož jsou hned čtyři záložníci - Mikel Arteta, Jack Wilshere, Mesut Özil a Serge Gnabry. Wenger přesto sází na jiné středopolaře.

V posledních dvou zápasech hráli Kanonýři v rozestavení 4-5-1 a Rosický se na hřišti neobjevil. Přednost dostali Mathieu Flamini, Aaron Ramsey, Alexis Sánchez, Santi Cazorla, Alex Oxlade-Chamberlain, případně Danny Welbeck. Kromě Sáncheze a Welbecka, kteří zastávají pozici podhrotového hráče, by se mohl Rosický objevit alespoň na pár minut namísto jakéhokoliv záložníka.

Arsenal v lize tápe

Možná některého fanouška napadne, že Wenger Rosického nenasazuje proto, že tomu nenapovídá vývoj zápasu. Francouz Rosického zkušenosti ale nevyužil v případě, že jeho tým vedl od 60. minuty na půdě West Bromwiche, ani ho na hřiště neposlal ve chvíli, kdy potřeboval oživit útočnou souhru. Ve středečním utkání se Southamptonem se jediné branky Kanonýři dočkali až v 89. minutě. Oba zápasy český středopolař strávil mezi náhradníky a Wenger navíc využil jen dvě střídání.

Opodstatnění nenachází ani myšlenka, že by Wenger nechtěl zasahovat do dobře fungující souhry týmu. Co se týče ofenzivy, Arsenal nijak nezáří. V posledních čtyřech ligových zápasech vstřelili fotbalisté londýnského celku vždy po jedné brance. Wengerovu týmu se navíc nedaří ani v celkovém ohledu - na ligového lídra Chelsea ztrácí po čtrnácti kolech hrozivých třináct bodů.

I přesto nedá Wenger zkušenému Rosickému na hřišti šanci, vždyť hráč, jenž je v klubu už od sezóny 2006/07, má v probíhajícím ročníku odehráno jen 160 minut. Jen těžko si lze představit, že by Wenger mohl Rosickému dávat jasněji najevo, že o jeho služby nestojí. A že by to bylo vinou špatné formy, vyvrací pražský rodák téměř v každém reprezentačním utkání. Na ty se Wenger ale asi nedívá...

Měl by Tomáš Rosický odejít z Arsenalu?
Ano
97,6 %
Ne
2,4 %
Celkem hlasovalo 55054 čtenářů.

Reklama

Související témata: