Hlavní obsah

Vardy překonal rekord Premier League! Citizens jsou opět v čele

Manchester
Aktualizováno

Fotbalisté Manchesteru City zdolali v rámci 14. kola anglické Premier League na svém stadiónu Southampton 3:1 a vyhoupli se do čela neúplné tabulky před Leicester, který ve šlágru kola remizoval s Manchesterem United 1:1. Nejlepší střelec soutěže Jamie Vardy skóroval pojedenácté v řadě a stal se prvním hráčem, kterému se tento počin podařil.

Foto: John Sibley, Reuters

Jamie Vardy z Leicesteru se trefil také proti Manchesteru United.

Článek
Fotogalerie

Domácí byli od začátku aktivní. Vstup se jim vydařil a po devíti minutách otevřel skóre Belgičan de Bruyne. O několik minut později se řítil na bránu Agüero, ale brankář Stekelenburg mu výběhem znemožnil vystřelit. Ve 20. minutě napřáhl z dálky Fabian Delph a tečovaná střela skončila v brance.

Po změně stran začali hrozit také hosté a ve 49. minutě snížil Shane Long. Po hodině hry se několikrát vyznamenal brankář Citizens Caballero, který nastoupil místo zraněného Harta. Svěřenci trenéra Koemana se usadili na polovině soupeře, jenže v 69. minutě přišel protiútok, který zakončil Kolarov. Dobývání branky domácích pokračovalo, ale hosté se už neprosadili. Svěřenci Manuela Pellegriniho tak potvrdili, že se jim proti Southamptonu výsledkově daří a dali zapomenout na předešlá ligová klopýtnutí. Citizens na své půdě neprohráli více jak dva zápasy od sezóny 2009/2010 a díky remíze Leicesteru s Manchesterem United vedou tabulku.

Vardy překonal van Nistelrooije

Bitva o první místo přinesla atraktivní podívanou. Přestože se hrálo nahoru a dolu, první minuty patřily Rudým ďáblům. Postupem času se začali pomalu prosazovat i domácí hráči a ve 24. minutě přišla chvíle Jamie Vardyho. Anglický útočník si naběhl na excelentní přihrávku Fuchse a bez problémů překonal Davida de Geu. Skóroval tak v jedenáctém zápase za sebou a překonal rekord nizozemského útočníka Ruuda van Nistelrooije. Lišky byly při chuti a o pět minut později zabránil další brance španělský brankář. V závěru poločasu se však po rohovém kopu prosadil Schweinsteiger a prvním gólem v dresu United vyrovnal na 1:1.

V druhém poločase balón více kontrolovali svěřenci kouče Louise van Gaala. Ve 49. minutě se mohl podruhé v zápase prosadit německý reprezentační záložník Schweinsteiger, ale jeho hlavičku bravurním zákrokem vyškrábl domácí brankář Schmeichel. Na druhé straně se po hodině hry dostal po individuálním průniku do gólové příležitosti Ulloa, ale trefil jen de Geu.

United až v osmém utkání inkasovali ze hry a Leicester po čtyřech výhrách v řadě získal jen jeden bod. Vardy je rekordmanem Premier League, která byla založena roku 1992. Zároveň vyrovnal historický rekord Stana Mortensena z Blackpoolu, který se v anglické nejvyšší soutěži prosadil v 11 duelech v řadě v sezoně 1950/51.

Pardew si připsal jubilejní 100. vítězství

V Selhurst Parku bylo k vidění utkání plné brejkových situací. Úvod zápasu patřil hostům a svůj nápor zužitkovali vedoucím gólem zásluhou Cissého. O pár minut později to mohlo být 0:2, ale senegalský útočník Cissé podruhé brankáře nepřokonal. Z následného protiútoku vyrovnal James McArthur. V 17. minutě se radovali domácí znovu. Yannick Bolasie si naběhl do pokutového území a otočil na 2:1. Crystal Palace přidal na důrazu a celoplošnou hrou dělal soupeři problémy. Na konci poločasu ještě zvýšil Zaha, když prokázal dobrou orientaci v pokutovém území.

Eagles, sice postrádali tvořivého záložníka Saka, ale na jejich kompaktním výkonu to nebylo příliš znát. Po přestávce přidal další zásah po spolupráci s Delaneyem konžský záložník Bolasie. V 54. minutě se v obrovské příležitosti objevil domácí Puncheon, ale z blízka přestřelil. Ofenzivní výpady svěřenců kouče Pardewa pokračovaly i nadále. Několikrát mohl hattrick dokonat Bolasie, ale gólman Elliot odolával. V nastaveném čase však ještě jednou kapituloval. V 93. minutě svou druhou brankou v zápase upravil McArthur na konečných 5:1. Londýnský klub až ve dvanáctém vzájemném zápase porazil Straky a trenér domácích si připsal sté vítězství v Premier League v roli manažera.

Anglická fotbalová liga - 14. kolo:
Aston Villa - Watford 2:3 (41. Richards, 89. Ayew - 17. Ighalo, 69. vlastní Hutton, 85. Deeney)
Bournemouth - Everton 3:3 (87. a 90.+7 Stanislas, 79. Smith - 25. Funes Mori, 36. Lukaku, 90.+5 Barkley)
Crystal Palace - Newcastle 5:1 (14. a 90.+3 McArthur, 17. a 47. Bolasie, 41. Zaha - 10. Cissé)
Manchester City - Southampton 3:1 (9. de Bruyne, 20. Delph, 69. Kolarov - 49. Long)
Sunderland - Stoke 2:0 (82. van Aanholt, 84. Watmore)
Leicester - Manchester United 1:1 (24. Vardy - 45.+1 Schweinsteiger)

Reklama