Hlavní obsah

Perfektní hráč pro Arsenal. Kanonýři vzpomínají na Rosického

Za deset let působení v londýnském Arsenalu oblékl Tomáš Rosický dres Gunners 236krát a radoval se z 27 branek. Jen málokterý hráč byl u fanoušků předního anglického celku tak oblíbený jako právě Malý Mozart. Vedení klubu se s českým reprezentantem rozloučilo oficiálně, na cestu na evropský šampionát mu ještě přibalilo ohlédnutí za jeho působením v Arsenalu v povedeném videu.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Tomáš Rosický při rozlučce s Arsenalem.

Článek

Rosický dorazil do týmu Kanonýrů dva roky poté, co Wengerovi svěřenci vyhráli anglický titul. Kreativní záložník asi očekával, že se mu této výsady také minimálně jednou dostane. Ale od sezóny 2003/04 Arsenal na titul marně čeká.

Šikovný fotbalista s číslem sedm na zádech se ho už ale nedočká. V londýnském klubu totiž po deseti letech končí. Stihl alespoň dvakrát vyhrát FA Cup, nejstarší klubovou soutěž světa.

Fanouškům Gunners utkvěl v hlavně jako pracovitý fotbalista se zázračnou šajtlí a výborným čtením hry. „Měl všechny fotbalové kvality k tomu, aby hrál svou hru, kterou jsme milovali. Chtěl bych říct, že Tomáš Rosický byl perfektní hráč pro Arsenal," prohlásil Arséne Wenger, který si ho do klubu v roce 2006 přivedl.

Za poslední dva roky Rosický příliš zápasů za A tým neodehrál. Přesto na něj fanoušci Arsenalu po celém světě vzpomínají. „Úžasný hráč, který vzkvétal při rychlém a útočném fotbalu. Byla opravdu škoda jeho absencí kvůli zraněním. Byl to přirozený talent, který se prostě do Arsenalu hodil," napsal na facebookový účet Arsenalu Daniel McAllister a získal nejvíc lajků ze všech.

„I po třicítce, když se vrátil po zranění, hrál atraktivnější fotbal než kterýkoliv jiný hráč na hřišti. Tým ihned vypadal živější a nebezpečnější. Jeden z mých oblíbených hráčů," přidal Andrew Mowbray.

Na svého oblíbeného hráče nezapomněli ani fanoušci z Německa: „Už když hrál za Dortmund, byl to kouzelník. V Arsenalu se ještě zlepšil. Nebýt tolika zranění, stal by se absolutní světovou extratřídou," naspal například Stefan Mösenhöfer.

Rosický je po dlouhé době delší dobu zdravý. Dres Arsenalu už v soutěžním utkání neobleče. Že ale ještě stále nepatří do starého železa, může dokázat na blížícím se evropském šampionátu ve Francii.

Reklama

Související témata: