Hlavní obsah

Před rokem slavil Čech rekord, teď jásal znovu. Po osmi zápasech vychytal opět nulu

Londýn/Praha

Ve středu to bude přesně rok, co Petr Čech slavil rekordní nulu na scéně Premier League. V zápase s Bournemouthem vychytal 28. prosince 2015 čisté konto s pořadovým číslem 170 a stanovil tak nový rekord v nejvyšší anglické fotbalové soutěži. V pondělním duelu 18. kola letošního ročníku slavil zase. Po rekordní šnůře osmi zápasů, v nichž pokaždé inkasoval, což se mu po příchodu na Ostrovy nikdy nestalo, uhájil v duelu s West Bromwichem nulu. „Pravdou je, že jsem na ni čekal dost dlouho,“ přiznával s úlevou český legionář mezi tyčemi Gunners.

Foto: John Sibley, Reuters

Brankář Arsenalu Petr Čech (vpravo) gratuluje ke gólu Olivierovi Giroudovi po utkání s West Bromwichem.

Článek
Fotogalerie

Po zápase, v němž byl Arsenal jasně lepším týmem a svého soupeře přehrál, si Čech liboval nejen nad čistým kontem ve 183. ligovém utkání, ale samo sebou i nad třemi body, které jeho tým po dvou předchozích prohrách s Evertonem a Manchesterem City získal.

„Hráli jsme proti soupeři, který dobře brání a je výborně organizovaný, ale potřebovali jsme nutně vyhrát a bodovat naplno. Nemohli jsme si dovolit další ztrátu. Zápas jsme měli pod kontrolou od začátku do konce, šance neustále přicházely, ale na gól jsme čekali dlouho," glosoval Čech na svých stránkách partii, kterou rozhodla až trefa Girouda čtyři minuty před koncem.

Arsenal měl přitom jasně navrch a třeba na střely vyhrál 26:3, na střely na bránu pak 8:1.

„Nepřestal jsem věřit, že jednu z příležitostí využijeme. V první půli jsme jich až tolik neměli, ve druhé jich naopak byla spousta. Bohužel Ben Foster byl nejlepším hráčem soupeře a spoustu jich pochytal. Naštěstí pro nás jednou kapituloval. Nakonec se ujala možná ta nejmenší, ale důležité je, že Olivier Giroud našel kousek místa a hlavou se přesně trefil," netajil, jakou úlevu přinesla trefa francouzského legionáře.

Čech v utkání s West Bromwichem mnoho práce neměl.

„Pro brankáře je to nejhorší utkání, protože není moc co dělat. Soupeř měl pár nebezpečných rohů, na bránu ale vyslal jen jednu lehkou střelu, protože jsme dobře bránili a skoro do ničeho hosty nepustili. Musel jsem si ale dávat pozor, aby nepřišel nějaký rychlý protiútok."

Další nulu ale nakonec s přehledem vychytal, což si pochvaloval. Vždyť ta poslední byla z 22. října ze zápasu s Middlesbroughem, poté přišlo osm utkání, v nichž pokaždé gól dostal.

„Byly tam zápasy, kdy jsme dostali gól z penalty, nebo se to tam nějak semlelo, kolikrát i v závěru. Proto jsem rád, že jsme střetnutí s West Bromwichem uhráli vzadu s nulou a jediný gól rozhodl o třech bodech," přiznal Čech.

Reklama