Hlavní obsah

Ať se podívá na Ibru, reagoval Mourinho na úvahy o odchodu Rooneyho do Číny

Manchester/Praha

O víkendu překonal gólový počin Sira Bobbyho Charltona. Svým zásahem s pořadovým číslem 250 se stal po sobotním ligovém střetnutí se Stoke City (1:1) nejen legendou Manchesteru United, ale i anglického fotbalu. Přesto se spekulace o odchodu Waynea Rooneyho do čínské Superligy množí. A to i přesto, že on sám nemíní Rudé ďábly opustit. „Stát se může cokoli a věci se mohou rychle změnit, ale v klubu jsem šťastný, i když bych chtěl samozřejmě hrát mnohem častěji,“ rozpovídal se jednatřicetiletý kapitán Rudých ďáblů.

Foto: Darren Staples, Reuters

Wayne Rooney oslavuje gól.

Článek

Právě vysedávání na lavičce mezi náhradníky svádí k tomu, že Rooney by mohl v létě odejít. Trenér Mourinho mu v základní sestavě moc příležitostí nedává a posílá ho na trávník jen jako střídajícího hráče. A nic na tom nemění, že ve zmiňovaném střetnutí se Stoke to byl právě liverpoolský rodák, který parádní střelou z trestného kopu stav utkání srovnal.

Vedení pro, Rooney proti

Právě proto ho do čínské nejvyšší soutěže lákali už teď v lednu a klub Peking Guaon dokonce přišel s konkrétní nabídkou. Rooney však odmítl a na Old Trafford zůstal.

„Chtěl bych hrát mnohem víc a častěji, ale rok vydržím. Uvidím, co se stane potom," glosoval své odmítavé stanovisko.

Přitom trenér Mourinho naznačil, že by Rooneymu v odchodu nebránil. „Nechci bránit žádnému hráči, aby do Číny odešel. Je to jejich život, jejich kariéra, jejich peníze. A v Číně jde o obrovské peníze, stejně jako o zajímavé zkušenosti," rozpovídal se Mourinho.„Na rozdíl od některých mých kolegů nejsem totiž typem chlapa, který si myslí, že jsou natolik důležití, že mohou zasahovat do života jiných lidí."

Zodpovědnost je na hráči

Mourinho ale jedním dechem dodal, že Rooney s ním nikdy svou budoucnost neřešil a nabídky z Číny neprobíral.

„Nemám proto tušení, jak uvažuje. Je to tudíž jen na něm, jeho rodině a jeho rozhodnutí. Já pořád vidím, že nám má co dát a že je pro mužstvo přínosem. A hlavně že je stále blíž nám než Číně. On ale musí zvážit, čeho chce ve fotbalové kariéře ještě dosáhnout, protože za svůj život je zodpovědný každý z nás."

Kouč Rudých ďáblů si vzal na pomoc i příklad Zlatana Ibrahimovice, který přišel na Old Trafford loni v létě a rázem se stal hvězdou Premier League. A to je mu přitom pětatřicet, takže je o čtyři roky starší než Rooney!

„Mohl by snad někdo vyčítat a být k němu kritický, kdyby se loni rozhodl odejít místo do Manchesteru do Číny nebo do USA? Vždyť je to chlap, který má za sebou úžasnou kariéru. Stejné je to s Waynem."

Reklama