Hlavní obsah

Trapný, ponížený, na dně. Arsenal se po debaklu v Mnichově už snad ani nemůže propadnout hlouběji

Teď už musí i sám Arséne Wenger zvažovat, zda po jednadvaceti letech ve službách Arsenalu opravdu nenastal čas loučení. Už nejde jen o apely nespokojených fanoušků, kritiku, která se na něho valí, výhrady expertů, jež dosud odrážel neustálými sliby, že v nové sezóně bude konečně líp. Gunners jsou po hrůzné mnichovské noci na dně. „Hlouběji se už ani propadnout nemohou,“ shodují se ostrovní komentátoři po pětigólovém debaklu Arsenalu s Bayernem. Zcela bezpáteřního Arsenalu, přidávají.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Zklamaní a frustrovaní hráči Arsenalu po čtvrtém gólu.

Článek
Fotogalerie

I letos Wenger sliboval, že bude líp. Doma si však mohou jeho Kanonýři nechat o titulu jen zdát, ze scény Ligy mistrů odkráčí s ostudou. Opět už v osmifinále, jako po šest předchozích sezón.

„Posledních pětadvacet minut pro nás bylo noční můrou," zdrceně přiznával kouč Arsenalu po fotbalové lekci, kterou jeho mužstvo v Mnichově dostalo. A nešlo jen o pětibrankový příděl, ale především o předvedený výkon. Chaotický, bezpohlavní, ústící v naprostou rezignaci.

„Způsobil to nucený odchod Koscielného, to je vysvětlení," snažil se Wenger pojmenovat příčinu zmaru. „Ztratili jsme ho za stavu 1:1 a úplně se zhroutili. Naprostý kolaps. A pak ty dva góly v rychlém časovém úseku," narážel na trefy Lewandowského a Thiaga Alcantary v rozpětí tří minut, po nichž už byl jeho tým úplně odepsaný a čekal jen na ránu z milosti.

Dostal hned dvě, takže se stal vůbec prvním anglickým mužstvem, které v evropské klubové soutěži inkasovalo 200 gólů.

„Skutečným problémům jsme čelili po třetí obdržené brance. Rozpadla se organizace hry, byli jsme psychicky zlomení a vyčerpaní. Vypadalo to, jako bychom neměli žádnou odpověď. Prostě noční můra," přiznával zlomený kouč Kanonýrů.

„Šok prohrát takovýmto rozdílem. Hlavně po tak zvláštním zápase, v němž jsme v prvním poločase hráli dobře, vyrovnali, kontrolovali hru a těsně před poločasem měli dvě dobré šance," snažil se najít alespoň nějaké klady, i když i jemu muselo být jasné, že je hledá marně.

„Teď se musíme s výsledkem vyrovnat," hlesnul s vědomím, že Bayern představuje pro jeho tým zase konečnou. Už potřetí během posledních sedmi sezón. „Potřebujeme zázrak," uznal, že i letošní mise Arsenalu v Champions League je ztracena.

„Znám ho, má hodně zkušeností a v odvetě bude z tohoto výsledku a té chvíle vycházet. Šlo jen o jeden zápas a Arséne se už teď dívá na ten londýnský. Jsme sice ve výhodě, ale nesmíme se v odvetě dopustit chyby a připustit problémy, což znamená, že musíme hrát se stejnou koncentrací, jako doma," varoval Wengerův kolega na lavičce Bayernu Carlo Ancelotti.

Pochopitelně nadšený z pětibrankové výhry, protože po nepřesvědčivém vstupu do jara se i na něho valila kritika.

„V posledních zápasech jsme měli opravdu velké štěstí, ale tentokrát jsme s výjimkou pár minut vše dělali dobře," glosoval proměnu Bayernu na scéně Champions League kapitán Philipp Lahm. „Na jedné straně jsem byl překvapen, že všechno tak dobře fungovalo, na druhou stranu vím, jaký je charakter tohoto týmu," přidával se Arjen Robben.

„Po změně stran jsme hráli s mnohem větší intenzitou a fyzickým nasazením, což byl ten hlavní důvod, proč jsme hru ovládli," vysvětloval trenér Ancelotti, proč jeho svěřenci Arsenal ve druhé půli fotbalově školili, aby ho nakonec úplně znemožnili.

„Udělali z Gunners naprosto bezpáteřní a naprosto dezorientované mužstvo, které po odchodu Koscielného ani nebojovalo, protože postrádalo vůdce, který by mu dal směr," lapidárně okomentoval vystoupení Arsenalu bývalý obránce Manchesteru United Rio Ferdinand.

Reklama

Související témata: