Hlavní obsah

Jak koronavirus ovlivňuje sport? Sledujeme vývoj a aktualizujeme

Aktualizováno

Na celosvětové šíření koronavirové infekce Covid-19, která už připravila o život desetitisíce lidí, doplácí ve velkém i sport. Ligové sezony, soutěže, turnaje a závody byly se sílící pandemií odkládány či rušeny a na oltář epidemie nakonec padly i ty největší akce s globálním dopadem včetně letních olympijských her v Tokiu.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Olympijksý oheň byl v řecké Olympii slavnostně zapálen, do Tokia ale nedoputoval. Hry byly přeloženy na příští rok.

Článek

Partii o osud olympijských her, které měly v Tokiu začít 24. července, měli činovníci MOV a organizačního výboru rozehranou relativně dlouhou dobu, nakonec ale rozhodli poprvé v historii o ročním odkladu. Oheň nad Olympijským stadionem v japonském hlavním městě by tak měl vzplát 23. července 2021.

Podobný osud potkal i fotbalové EURO, které se letos mělo poprvé odehrát v novém formátu ve dvanácti zemích. Evropský šampionát by se měl nově uskutečnit v termínu od 12. června do 12. července 2021, stále ale ponese název UEFA EURO 2020.

Evropské pohárové soutěže zatím byly přerušeny. UEFA věří, že by se vyřazovací části Ligy mistrů a Evropské ligy mohly dohrát do prázdnin. K přerušení došlo v průběhu osmifinále. Zrušeny byly všechny červnové mezistátní zápasy, hrát se nemělo i play off o postup na ME. Přerušená je zatím česká nejvyšší soutěž.

Dopadu pandemie neušel ani hokej. Letošní mistrovství světa ve Švýcarsku bylo zrušeno, česká extraliga byla předčasně ukončena a mistrovský titul nebyl udělen. Dočasně přerušená je zámořská NHL, ruská KHL byla ukončena bez vyhlášení vítěze.

Poprvé od druhé světové války se na přelomu června a července neuskuteční tenisový Wimbledon a zrušen bude zřejmě i další pilíř britského sportu, golfové British Open. Antukové French Open bylo odloženo z května na konec září, dva týdny po US Open.

Rozběhnout se nestačila sezona formule 1 a nad jejím dalším průběhem a formátem visí stále otazník a o první mítinky přišla i atletická Diamantová liga. Odloženo bylo cyklistické Giro d'Italia a velký otazník visí nad Tour de France, která by měla odstartovat 27. června - ve hře je mimo jiné pořádání Staré dámy bez účasti diváků.

Reklama