Hlavní obsah

Fotbalové přestupy v zimě? Kluby vsadí na hostování a výměny, šanci dostanou mladí, míní expert

Finanční dopady pandemie covidu-19 podle šéfa fotbalové sekce největší české hráčské agentury Sport Invest Viktora Koláře jen zvýrazní fakt, že zimní přestupové období bývá klidnější než letní. Zároveň předpokládá, že kluby budou vzhledem ke koronavirové krizi nadále více volit hostování či výměny místo klasických přestupů. Mnohem větší šanci prosadit se podle něj mají v této chvíli mladí hráči a ve výhodě proto budou týmy, které dobře pracují s talenty.

Foto: www.slavia.cz

Ukrajinský obránce Taras Kačaraba už obléká slávistický dres.

Článek

Kluby kvůli pandemii už v létě utratily o třetinu méně než obvykle a o více než 1500 klesl počet transferů. "Zimní přestupové okno je standardně méně hektické než léto, současná situace tento fakt pouze zvýrazní. Potvrdila se již naše letní očekávání, že počet transferů i objem investovaných peněz bude výrazně menší než v minulosti. Zároveň více klubů v létě volilo formu hostování či výměn, klasických přestupů ubylo. Tento trend bude následovat také v nadcházejících týdnech," uvedl pro ČTK Kolář.

Za klidnějším přestupním oknem podle něj bude i fakt, že očekávaný vrchol přijde až v létě, kdy je na programu odložené mistrovství Evropy. "Právě po velkých turnajích lze očekávat rozhýbání trhu, předcházející přestupové období je vždy do jisté míry vyčkávací. A zásadním momentem bude také celkové nastavení ekonomiky a společnosti. Je třeba, aby přišel pozitivní impulz ve smyslu současného startu vakcinace a navazujících kladných signálů v hospodářství," řekl Kolář.

Hráči bez smluv a hledající hostování podle něj mohou být v nynějším přestupním okně, které začalo před pár dny, sledovaní ještě více než obvykle. "Určitě to bude cesta, kterou kluby budou využívat. Na druhou stranu segment hráčů bez smlouvy či hledajících hostování bude pod velkým drobnohledem a lidově řečeno bude přebraný. Zároveň zde nadále budou kluby, které budou shánět obsazení konkrétních postů konkrétními hráči. Trh s prodejem hráčů se nezastaví," konstatoval Kolář.

"V neposlední řadě je zde další trend, kterým je využívání hráčů z vlastních zdrojů. V tuto chvíli mají mladí hráči v mnoha klubech reálnou možnost nakouknout do prvního týmu a prosadit se do seniorského fotbalu rychleji, než tomu bylo v předchozích letech. Ukáže se tak velmi reálně, jak který klub pracoval na rozvoji mládežnického fotbalu," doplnil.

Na nelehkou koronavirovou dobu musí reagovat i sama hráčská agentura. "Vnímáme a respektujeme, že profesionální fotbal v zahraničí i v Česku se nachází ve složité situaci a naši práci tomu přizpůsobujeme. Na druhou stranu kluby chápou, že kvalita prostě má svou cenu," podotkl Kolář, podle něhož mají v současnosti v zahraničí čeští hráči velmi dobrý zvuk.

"Díky výsledkům reprezentací ve všech věkových kategoriích i slušným vystoupením klubů v evropských pohárech má český fotbal vytvořenu velmi slušnou pozici. Pokud se do budoucna fotbalový trh opět rozhýbe do vyšších obrátek, můžeme z toho těžit," míní Kolář.

Do situace, jaká byla před pandemií, se už prý fotbal plně nevrátí. "Dohrání soutěží a související vyplacení peněz z televizních práv především umožnilo klubům a soutěžím přežít. Zároveň ale přicházejí o obrovské prostředky ze vstupného, merchandisingu a z ukončených či výrazně ponížených partnerských smluv. K tomu se ke standardním nákladům připojují obrovské investice do zajištění takzvané bubliny, dodržení všech bezpečnostních a hygienických opatření. Je nesmírně důležité, že se profesionální fotbal nezastavil a žije. Ale vyhráno zdaleka není," řekl.

"Po zkušenostech roku 2020 bych se nerad pouštěl do predikcí dalšího vývoje. Chci ale věřit, že rok 2021 bude veselejší. Fotbal čekají napínavé závěry národních i pohárových soutěží, Euro a snad i návrat diváků. Doba před covidem se však již v plné míře ve fotbale nevrátí. V negativním i pozitivním slova smyslu. Kluby a celé sportovní prostředí se budou muset připravit i na budoucí hrozby, na druhou stranu se mnohé procesy zefektivnily a zmodernizovaly," dodal šéf fotbalové sekce agentury, která zastupuje řadu reprezentantů či bývalého brankáře Petra Čecha.

Reklama

Související témata: