Hlavní obsah

Polsko - Česko 0:1Paráda! Po Janktově trefě mají Češi polský skalp a ještě víc sebevědomí na Slováky

MinutaMin. Tým Hráč Akce
52. Jankto 0 : 1
Záznam online reportáže

Zdeněk Pavlis (Gdaňsk)Sport.czPrávo
Aktualizováno

Herní progres čeští fotbalisté i v třetím vystoupení pod vedením nového kouč Šilhavého prokázali, takže se v Gdaňsku v přípravě proti Polákům dočkali zasloužené odměny. Účastníka letního mistrovství světa po trefě Jankta porazili a před pondělní partií se Slováky, v níž jim půjde o setrvání ve druhé divizi Ligy národů, si tak notně zvedli sebevědomí.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Český fotbalista Jakub Jankto střílí kolem polského snajpra Roberta Lewandowského.

Článek
Fotogalerie

Přitom se těšili zbytečně, že domácí snajpr Lewandowski bude v sestavě Poláků chybět. Nejenže nastoupil, ale do konfrontace s Čechy ho měl motivovat i zarámovaný dres se stovkou na zádech a obrovitá plaketa připomínající jeho 55 reprezentačních gólů.

Zúročení přišlo až po půli

„Ale my byli samozřejmě nachystaní i na tuhle eventualitu," ujišťoval kapitán českého celku Dočkal, že přítomnost kanonýra z Bayernu, o jehož startu se hodně pochybovalo, ani jeho, ani spoluhráče nikterak nerozhodila. Však to také Šilhavého výběr, v jehož sestavě došlo oproti poslednímu střetnutí na Ukrajině ke dvěma změnám, dokazoval.

Zatímco Lewandowski se dostal k prvnímu a ještě hodně bídnému střeleckému pokusu až po čtvrthodině, Jankto nebezpečně pálil už po pár desítkách vteřin. A Vydra to zkusil chvíli po něm. Tak nebezpečné situace, do jaké se dostal domácí Klich v 10. minutě, to sice nebyly, ale trenér Šilhavý i tak aktivitu svých svěřenců kvitoval potleskem.

Jeho svěřenci skutečně navázali na výkony ve dvou předchozích duelech. Nejenže domácí až na zmíněnou šanci Klicha k ničemu nepustili a jejich kapitána Lewandowského eliminovali, ale aktivní hrou založenou na pohybu, důrazu a rychlých výpadech byli daleko nebezpečnější než Poláci. Novák dokonce dal gól, který ovšem pro ofsajd neplatil. Souček tečující střelu Pavelky k němu měl blízko, Vydra vzápětí rovněž.

Do půle Češi se zúročení aktivity nedočkali, hned po ní se ale o zasloužené vedení postaral Jankto. Střelu Schicka totiž vyrazil domácí gólman Skorupski jen před sebe, takže pro Jankta nebyl problém skórovat.

Polský snajpr neměl den

Po pár minutách měl stejně obrovskou příležitost Lewandowski, ale před prázdnou bránou míč vyražený Pavlenkou netrefil a znovu potvrdil, že proti Čechům prostě vůbec neměl den.

Poláci se ale samo sebou i tak dál hnali za vyrovnáním, jenže ani Zielinski, Klich či Lewandowski střílející z trestného kopu na výtečného Pavlenku nepřišli, takže český tým v závěru, kdy byla jeho hra poznamenána spoustou střídání, výhru přece jen uhájil. A jen u jednogólové nakonec zůstat nemuselo, protože Schick ji mohl v 67. minutě jistit.

Z Gdaňsku si tak Šilhavého svěřenci odvezli cenný skalp účastníků mistrovství světa a k tomu navrch vzrůstající sebevědomí, které budou v pondělí v Lize národů proti Slovákům potřebovat.

Polsko - ČR 0:1 (0:0)
Branka: 52. Jankto. Rozhodčí: Klossner - Heiniger, Köbeli (všichni Švýc.). ŽK: Darida (ČR). Diváci: 34.783.
Polsko: Skorupski - Bereszyňski, Bednarek, Kamiňski, Kedziora - Frankowski (63. Blaszczykowski), Zieliňski (69. Kadzior), Krychowiak, Grosicki (78. Milik) - Klich - Lewandowski. Trenér: Brzeczek.
ČR: Pavlenka - Kadeřábek, Čelůstka, Brabec (46. Kalas), Novák - Souček (46. Darida), Pavelka - Vydra (66. Gebre Selassie), Dočkal (88. Trávník), Jankto (66. Skalák) - Schick (77. Doležal). Trenér: Šilhavý.

Reklama

Související témata: