Hlavní obsah

Potvrzeno! Česká reprezentace se utká v březnu s Brazilci. A v Praze k tomu

Praha
Aktualizováno

Pro fotbalovou reprezentaci dvozápas snů. Pro českého fanouška rovněž. Nejdřív kvalifikace o EURO 2020 v londýnském Wembley s Anglií, která je na programu 22. března, čtyři dny na to v Praze přátelský duel s pětinásobnými mistry světa Brazilci. „Po šesti týdnech vyjednávání je dohoda stvrzena, Brazilci do pražského Edenu skutečně přijedou,“ potvrdil první muž českého fotbalu Martin Malík, že zbožné přání se nakonec proměnilo v realitu.

Foto: Sport.cz

Největší hvězdou Brazilců je pochopitelně Neymar.

Článek

Dějištěm konfrontace s aktuálně třetím týmem světového žebříčku FIFA v čele s hvězdným Neymarem bude 26 března od 20.45 pražský Eden. „I se Slavií jsme se dohodli," pochvaloval si Malík vstřícný přístup vršovického klubu

Brazilci slevili na polovinu

Přístup Brazilců vychvaloval ještě víc. „Vždyť z původních finančních požadavků, které se jen za sehráni zápasu pohybovaly těsně pod hranicí dvou milionů dolarů, slevili na polovinu," potvrdil Malík, že nebylo jednoduché proměnil zdánlivou fikci v realitu.

Vždyť Jihoameričané navíc požadovali, aby český fotbal hradil i veškeré náklady na dopravu a ubytování, stejně jako servis pro hráče a členy výpravy. A k tomu si nárokovali podíl z prodeje vstupenek.

„I proto se jednání vlekla šest týdnů, i proto se do nich zapojil celý široký ansámbl lidí ze Strahova. Ale nakonec jsme k dohodě dospěli, takže naše reprezentace si s Brazilci zahraje doma a fotbaloví fanoušci uvidí pětinásobné mistry světa na vlastní oči," byl Malík pochopitelně navýsost spokojený, že rokování dospělo ke zdárnému konci.

Z trenéra okamžitě vypadlo: Pecka!

„Pecka," vypadlo z reprezentačního trenéra Jaroslava Šilhavého, když se dozvěděl, že dohoda s Brazilci je stvrzena. „Nejdřív Anglie ve Wembley, kde navíc půjde o kvalifikační body, pár dnů na to Brazílie v Praze. Obrovský okamžik v mé kariéře," úplně zářil a vzpomínal, že jako hráči se mu poštěstilo nastoupit proti brazilskému národnímu týmu jej jednou jedinkrát.

„Už si ale nepamatuji, zda to bylo za osmnáctku nebo dvacítku, vím jen, že šlo o turnaj ve Francii," nepopíral Šilhavý, že už tehdy šlo o velký zážitek. Teď bude pochopitelně umocněný tím, že půjde o první garnituru.

„Nikdy před losováním pohárů nebo kvalifikace jsem neměl soupeře, které bych si vyloženě přál, ale jednou velkou touhou jsem se netajil. Zahrát si ve Wembley s Anglií a střetnout se s Brazilci. Teď se mi tohle přání splní. A během čtyř dnů k tomu," přidával se k trenérovi kapitán české reprezentace Bořek Dočkal.

Proč sešlo z námluv s Argentinou?

Rokování o soupeři české reprezentace pro březnový přípravný zápas se rozběhla prakticky okamžitě po losu kvalifikace o EURO 2020 v Dublinu.

„Nabízel se téměř tucet soupeřů z Evropy, ale i třeba Thajsko, Bolívie, Panama, stejně jako několik protivníků z Afriky. Ale my toužili po soupeři nejatraktivnějším. Po Brazílii nebo Argentině," potvrdil Martin Malík, že i o utkání s týmem kolem hvězdného Messiho český fotbal jednal.

„Jenže Argentinci požadovali, aby se hrálo na stadionu s minimální kapacitou třiceti tisíc diváků, který u nás ale nemáme. Proto sami přišli s iniciativou, že by se mohlo hrát ve Vídni nebo v Německu. Záměr odehrát střetnutí ve Vídni nevyšel, Allianz Arenu v Mnichově zase potřeboval Německý fotbalový svaz pro svou reprezentaci. Proto se uvažovalo o Norimberku nebo Drážďanech, k čemuž dala i UEFA souhlas," líčil předseda českého fotbalu, jak probíhala jednání s druhým z jihoamerických soupeřů.

O ceně vstupnek jasno zatím není

Nakonec ovšem došlo k dohodě s Brazílií a dál už nebylo co řešit.

Jen pro zajímavost - samostatná česká reprezentace se s ní utkala dosud jen jednou - v roce 1997 na Poháru FIFA v Rijádu v Saúdské Arábii. Uhrinův výběr tehdy v semifinále prohrál 0:2.

V Praze se Brazilci představili naposledy v roce 1956. Na Strahově tehdy remizovali 0:0 s mužstvem, jež jako trenéri vedli Antoní Rýhru a Karel Kolský. V Československu hráli „Kanárci" naposledy v roce 1968. Na bratislavském Tehelném poli je tým vedený trenérem Markem porazil 3:2, když všechny tři góly vstřelil nedávno zesnulý Jozef Adamec.

„Zatím nejsem schopen říci, kolik vstupenek půjde do volného prodeje, natož abych oznámil jejich cenu. Nejdříve musíme zfinalizovat smlouvu s Brazilci do posledního detailu, znát jejich požadavky a představy. A samozřejmě, jsou zde i naši partneři, kteří budou mít rovněž určité požadavky. Teprve pak budeme moudřejší," nedokázal Malík zatím odpovědět na nejdůležitější otázku, která bude každého českého fanouška zajímat v první řadě.

Jak dopadne přátelský zápas českých fotbalistů s Brazilci?
Zvítězí český tým
21,3 %
Utkání skončí remízou
12,1 %
Vyhrají Brazilci
66,6 %
Celkem hlasovalo 1410 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články