Hlavní obsah

Pocta, o níž jsem nikdy ani nesnil! Vaclíka triumf v anketě Fotbalista roku překvapil

Praha
Aktualizováno

Teprve jako čtvrtý brankář v historii Tomáš Vaclík ovládl anketu Fotbalista roku vyhlašovanou od roku 1965! Devětadvacetiletý borec oblékající od léta dres španělské Sevilly byl z triumfu pořádně paf. „Věděl jsem, že mé jméno je mezi desítkou nejlepších. Ale naděje na vítězství jsem si rozhodně nedělal," smál se nový král českého fotbalu.

Tomáš Vaclík vyhrál anketu Fotbalista rokuVideo: FAČR

 
Článek
Fotogalerie

Představuje triumf v anketě velkou náplast na těžké poslední týdny, kdy jste kvůli zranění musel vynechat první dva zápasy španělské ligy od letního přestupu, a ještě jste v Evropské lize vypadli v konfrontaci se Slavií?

Jde o obrovské ocenění. Poctu, o níž jsem ani nesnil. Nikdy by mě nenapadlo, že bych mohl vyhrát anketu o nejlepšího Fotbalistu roku. Věděl jsem, že moje jméno je v nominaci, ale rozhodně jsem se neupínal k tomu, že bych měl v anketě být první. Náskok na druhého Kadeřábka mě hodně překvapil. Ani neumím vyjádřit, jak moc pro mě vítězství znamená.

Po dvou letech vlády Vladimíra Daridy se pomyslným králem českého fotbalu stal znovu brankář. Navázal jste na Ivo Viktora, Petra Koubu a Petra Čecha, který je s devíti triumfy vůbec nejúspěšnějším mužem historie ankety.

Je zajímavé, že v nejlepší desítce jsou tři brankáři. Máme kluky, kteří chytají v dobrých klubech ve špičkových soutěžích. Jde o jasný důkaz vynikající české brankářské školy, která má ve světě velký zvuk. Skvělí gólmani byli v Česku vždy. Jsem hrdý, že patřím mezi ně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Vaclík přebírá cenu za vítězství v anketě Fotbalista roku

Jaký pro vás byl rok 2018, jehož první polovinu jste prožil v Basileji a následně v červenci přestoupil do Sevilly, v níž jste se stal hned jedničkou?

V Basileji jsem byl čtyři roky. Zažil Ligu mistrů i Evropskou ligu. Prostě skvělé zápasy. Jaro se nám úplně moc nepovedlo, nezískali jsme prvně během mého angažmá mistrovský titul. Já si moc přál zkusit některou z pěti nejlepších soutěží světa. Sevilla představovala obrovskou výzvu. Chtěl jsem sám sobě dokázat, že dokážu obstát.

Máte za sebou osm měsíců v Seville. Posunuly vás výrazně?

Čelím nejlepším útočníkům světa. A nepřestávám vycházet z údivu, protože zjišťuji, že ve všech klubech jsou fantastičtí hráči s mimořádnou kvalitou. Španělská soutěž je nesmírně vyrovnaná. Je to jako Liga mistrů každý týden. Nicméně když si vzpomenu na začátky... První dva týdny jsem v tréninku nechytil skoro nic, byl jsem vyřízený. Připadal jsem si marný. Kdybych tehdy neměl smlouvu a jednalo se o zkoušku, asi by mě poslali domů.

Pavel Vrba po vítězství v anketě Trenér roku hýřil vtipnou náladouVideo: FAČR

Byl skok ze švýcarské nejvyšší soutěže větší, než jste si představoval?

Měl jsem určitá očekávání. A tušil jsem, že půjde o obrovský rozdíl. Ale ve skutečnosti byl větší, než jsem si myslel. Nabíjí mě, když vidím kvalitu hráčů, zázemí i přístup všech v klubu. Dřu, abych dokázal, že si šanci zasloužím.

Během podzimu jste byli se Sevillou v určité fázi první ve španělské lize, nyní ale prožíváte černější období. Klesli jste na šesté místo, vypadli z Evropské ligy i španělského poháru. Vy jste navíc zraněný. Stihnete dvojzápas s Anglií a Brazílií?

První měsíce letošního roku jsou vážně šílené. Hlavně venku se nám nedaří. Několikrát jsme si po vysoké výhře v domácím prostředí říkali, že jsme z nejhoršího venku. Ale pořád se nemůžeme odrazit z nejhoršího. Konec v Evropské lize byl obrovským zklamáním. Jednoznačným úkolem je vybojovat místo v Lize mistrů. A já doufám, že u toho budu na hřišti. Stejně jako u nadcházejících reprezentačních duelů. Snad se stihnu dát dohromady.

Talent roku David Lischka je po operaci srdce a věří v návrat na hřištěVideo: FAČR, sport.cz

Reklama

Související témata: