Hlavní obsah

Po londýnské blamáži nabízí Novák odvážný recept na Brazilce: Musíme na ně vletět

Praha

Náramné fanfarónství. V pátek se při vstupu do kvalifikace o EURO 2020 ztrapnili výsledkem i výkonem v Anglii, po čtyřech dnech si ale čeští fotbalisté troufají blamáž odčinit s Brazilci. „Jsme fanouškům něco dlužni, teď je tu možnost, jak zvednout náladu nám i jim,“ hlásil Filip Novák, jeden z aktérů londýnského debaklu 0:5. Nabízí i jednoduchý recept, jak to dokázat. „Musíme na ně vletět a nečekat, až oni dají gól,“ tvrdil před konfrontací s Kanárky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Brazílie Arthur (vlevo), Casemiro a Miranda během tréninku v Edenu.

Článek
Fotogalerie

Novák přitom nepopíral, že síla Brazilců je přinejmenším srovnatelná s výběrem Albionu. „V práci s míčem jsou možná ještě silnější než Angličané, takže to pro nás bude těžší utkání," přiznal legionář z tureckého Trabzonsporu.

„Navíc v sobotu jen remizovali na úvod evropského turné v Portu s Panamou, což asi pro nás není zrovna dobré. Po takovém výsledku většinou mužstvo v další utkání zapne na vyšší obrátky," je jeho parťákovi z obrany Ondřeji Čelůstkovi jasné, že remíza po šesti vyhraných zápasech v řadě Brazilce probere a vyprovokuje k lepšímu výkonu, než jaký předvedli proti Panamě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Čelůstka během tréninku.

A nic na tom nemění fakt, že přiletěli nejen bez hvězdného Neymara, který je zraněný, ale i bez Daniela Alvese, Filipeho Luíse a Víniciuse Juniora.

„Jim to nevadí. Brazilci klidně mohou nominovat šedesát hráčů a kvalita jejich týmu bude podobná, jako kdyby přijely největší hvězdy," nevidí Čelůstka žádnou výhodu v absenci zraněných brazilských hvězd Neymara či Alvese.

„Křídelní hráči jim schází, Nemyar samozřejmě také, protože s ním by byli ještě silnější, ale individuální kvalita ostatních hráčů je stejné vysoká, jako u hvězd, které z nominace vypadly" volí přece jen opatrnější tón Čelůstka. „Navíc bez Neymara budou Brazilci podle mého hrát víc jako tým."

Brazilci se na tréninku výborně baviliVideo: Vlastimil Vacek

„Otázkou samozřejmě je, jak zápas s námi pojmou a zda nás přece jen nepodcení," spekuluje Novák, zda snad výprask z Wembley české reprezentaci paradoxně nepomůže. „My prohráli 0:5, oni překvapivě remizovali s Panamou, ale každý zápas je jiný," dodává.

„Navíc Brazilci nedisponují takovou fyzickou připraveností jako Angličané, ani tolik síly v jejich hře není. A přímočarosti také ne," zkouší hledat plusové body nahrávající českému týmu Čelůstka.

„Budou držet míč, obehrávat nás, kombinovat, a třeba si s námi budou chtít zahrát fotbal," dumá, co ještě by mohlo pomoci k výsledku lepšímu než byl ten páteční.

Hrát s Brazilci se určitě dá, o tom přesvědčili v sobotu fotbalisté Panamy. Reprezentace Kostariky ostatně na loňském mistrovství světa v Rusku také. S Kanárky sice prohrála ve skupině 0:2, ale góly od Coutinha a Neymara dostala až v nastaveném čase, kdy hrála vabank.

„Pamatuji si na ten zápas, Kostarika ho zvládla takticky výborně. Ale to i proto, že pouze nebránila a byla nebezpečná i v protiútocích. Nutila Brazilce k tomu, že musí v hlavách přepínat a myslet i na obranu," vybavuje si Čelůstka střetnutí v Petrohradu, v němž svítil ještě po devadesáti minutách na tabuli bezbrankový stav.

Nemyar se přitom marně snažil opakovanými teatrálními pády a dožadováním se penalty skóre změnit, z čehož v Praze čeští fotbalisté strach mít nemusí.

„I kdyby přijel, víme, jak se chová a že jeho nahrané pády jsou často takříkajíc přes čáru. Nelíbí se mi to u něho a on sám ostatně uznal, že to mnohdy přeháněl," je Čelůstka rád, že český tým bude mít v úterý o starost méně a bude se tudíž moci věnovat taktické partituře, která je na Brazilce nachystaná.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Neymar (nahoře uprostřed) i utkání Ligy mistrů mezi Paris Saint Germain a Manchesterem United sledoval kvůli zranění pouze z tribuny.

„Musíme být aktivnější, přesnější, přímočařejší, musíme se vyhnout chybám. Ovládat míč víc než ve Wembley. Získávat balony, posouvat se na brazilskou polovinu, donutit soupeře, aby také bránil a my si vytvářeli šance. A přitom se v defenzivě soustředit na naši kompaktní hru," maluje ideální scénář a tvrdí: „Je náročné něco takového hrát proti Brazílii, nikoli však nereálné."

Jak podle vás dopadne přípravný fotbalový zápas Česka s Brazílií?
Češi vyhrají.
6,5 %
Zápas skončí nerozhodně.
6,5 %
Brazilci vyhrají.
87 %
Celkem hlasovalo 1890 čtenářů.

Reklama

Související témata: