Hlavní obsah

Hrůzná zpráva! Český fotbalový reprezentant Šural zemřel

vap, likČTKSport.cz
Aktualizováno

Český fotbalový reprezentant Josef Šural zemřel v Turecku po nehodě minibusu, kterým se část týmu Alanyasporu vracela z nedělního ligového utkání. O tragédii informovalo dnes ráno vedení klubu na sociálních sítích. „Chci vyjádřit co nejhlubší soustrast rodině a kamarádům. Pepa byl skromný člověk, který nám všem bude moc chybět. Nikdy nezapomeneme," vyjádřil se Martin Malík, předseda FAČR.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Havarovaný vůz, v němž cestoval Josef Šural. Fotbalistova manželka v nemocniciVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Ve voze, kterým cestoval při návratu z utkání s Kayserisporem, bylo celkem sedm hráčů. Šural po nehodě zemřel v nemocnici v Alanayi navzdory lékařským zákrokům.

"Podle informací, které mám od policejního šéfa, byli ve voze dva řidiči, a zatímco jeden odpočíval, druhý usnul za volantem," uvedl šéf klubu Hasan Cavusoglu.

Ostatní hráči přežili, jejich stav by neměl být kritický, podle dostupných zpráv utrpěli nespecifikované zlomeniny.

Foto: Facebook: Josef Šural

Fotbalista Josef Šural tragicky zahynul v Turecku.

"Ztratili jsme syna, je nám to strašně líto. Josef utrpěl zranění hlavy a řadu dalších poranění. Musel na operaci, ale už ho nedokázali zachránit," uvedl turecký funkcionář.

Josef Šural při tréninku reprezentace v Amsterdamu v říjnu 2015

Řidič vozu byl zadržen a bylo zahájeno vyšetřování.

VIP minibus si po zápase pronajalo sedm hráčů, více než 500 km dlouhá cesta v něm se stala Šuralovi osudná. K nehodě došlo pouhých pět kilometrů před Alanyí.

"Jsme hluboce zasaženi tragickou zprávou o smrti našeho kamaráda a bývalého kapitána Josefa Šurala. Jeho rodině vyjadřujeme upřímnou soustrast. Šury, nikdy na tebe nezapomeneme," uvedla na twitteru Sparta.

Ostatní hráči a klubový personál se vraceli týmovým autobusem nebo sólově.

Šural v nedělním utkání s Kayerisoprem (1:1) nehrál. Angažmá v Turecku si ale pochvaloval. "Stále ve mně přetrvává prvotní nadšení. Město je úžasné, klubu se daří, tréninkové podmínky jsou na vysoké úrovni, lidé se mi snaží se vším pomáhat," říkal Šural v polovině března.

Bylo mu osmadvacet, byl otcem dvou dcer. Do Alanyasporu přestoupil letos v lednu z pražské Sparty. Za reprezentaci odehrál 20 zápasů a dal jeden gól.

Před dvěma lety přišla z Turecka jiná smutná zpráva. František Rajtoral působící v Gaziantepsporu spáchal sebevraždu. Důvodem byly psychické problémy hráče. V Turecku odehrál 12 ligových a 8 pohárových utkání.

Vizitka Josefa Šurala
Narodil se 30. 5. 1990 v Hustopečích. S fotbalem začínal v domovských Šakvicích. Záhy odešel hrát do Brna, kde v letech 2008-11 nastupoval v prvním týmu. V lize debutoval jako osmnáctiletý v domácím zápase se Spartou 14. 9. 2008. Za Brno odehrál 37 ligových utkání, vstřelil dvě branky, kariéru mu komplikovala zlomenina nohy, ale přesto dál stoupal.
Po sezoně 2010/11 přestoupil do Liberce. Zde se dokázal prosadit do základní sestavy ve většině utkání, v sezóně 2011/12 nastoupil k 28 ligovým zápasům, ve kterých vsítil tři branky a pomohl tak týmu k titulu. V srpnu 2012 v lize překonal českobudějovického brankáře Daňka „nůžkami“ a vyhrál anketu ČT o nejkrásnější gól roku.
S Libercem si zahrál ve skupinové fázi EL. S týmem vybojoval i triumf v domácím poháru.
V lednu 2016 přestoupil do Sparty, kde podepsal smlouvu do konce června 2019. Zájem o něj měla i Slavia. V lize odehrál celkem 217 zápasů, dal 52 branek
Šural byl mládežnickým reprezentantem Česka do 16, 17, 18 a 19 let. V listopadu 2013 jej trenér Josef Pešice poprvé nominoval do A-týmu ČR pro přátelský zápas s Kanadou (2:0). Do utkání hraného 15. listopadu v Olomouci nastoupil v 74. minutě, střídal Václav Kadlece.
Trenér Pavel Vrba jej pak využíval v kvalifikaci a zařadil jej i do závěrečné 23členné nominace na ME 2016. Odehrál všechny tři zápasy ve skupině: proti Španělsku (porážka 0:1), Chorvatsku (2:2) a Turecku (0:2).
Do Alanyasporu přestoupil letos v lednu. Připsal si tam 11 jedenáct zápasů a jednu branku
Za reprezentaci odehrál celkem 20 utkání a dal jeden gól.
Měl přezdívku Šury, jeho fotbalovým vzorem byl Didier Drogba; fotbal hráli či hrají všichni tři jeho bratři, nejmladší Jakub je obráncem brněnské Zbrojovky
Byl ženatý, s manželkou Denisou měl dcery Vanesu Alex a Melissu Denise

Reklama

Související témata: