Hlavní obsah

Šilhavý vsadil na Slavii. Na kvalifikaci s Anglií povolal z Edenu hned osm hráčů, Hovorku mezi nimi

Praha
Aktualizováno

Logická volba. A hlavně pochopitelná. Fotbalová Slavia je rozjetá, kraluje domácí lize, účinkuje v Champions League, a proto reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý povolal pro blížící se zápas s Anglií, v němž půjde 11. října o kvalifikační body pro EURO 2020, a pro přípravné střetnutí se Severním Irskem (14. října) hned osm hráčů z Edenu. Počínaje Kolářem a Hovorkou, kteří nemají na kontě ještě ani jeden reprezentační start, a konče třeba Hušbauerem, jenž jich nasbíral devatenáct, či Součkem, který odehrál 22 utkání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávistický stoper Hovorka se objevuje v nominaci na kvalifikaci s Anglií.

Článek

„Máme opravdu výhodu, že Slavie hraje velké zápasy a její hráči při nich až dosud obstáli. Třeba právě Hovorka s Kúdelou uhlídali ve střetnutí Ligy mistrů s Interem Lukaka," potvrzoval reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý, že sázka na fotbalisty Slavie byla při nominaci logickou volbou.

„Reprezentace i v minulosti zažívala éry, kdy se opírala o hráče jednoho klubu. Ať již to byla Dukla, nebo třeba svého času Bohemka," připomínal, že není žádným průkopníkem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Patrik Schick během tréninku fotbalové reprezentace před zápasy s národními týmy Anglie a Brazílie.

Hovorka se už v nominaci objevil, ale nehrál

Ze slávistické osmičky nemají dva hráči na kontě ještě ani jeden reprezentační start - stoper David Hovorka, který už ovšem před dvěma lety v kádru národního týmu figuroval, ale v Belfastu v utkání se Severním Irskem se na hřiště nedostal. Proto nezažil prohru 0:2, kterou teď budou Šilhavého svěřenci ostrovanům oplácet.

„Hovorku jsem sice nikdy v mužstvu neměl a nepracoval s ním, ale sleduju ho už delší dobu. Kromě jeho fotbalových kvalit se mi líbí charakter, který prokazuje na hřišti, stejně jako jeho přínos pro kabinu. A pak je tady i jeho spolupráce s Kúdelou," nepopřel reprezentační trenér, že uvažuje i s variantou, že by proti Anglii nasadil celou obrannou čtveřici ze Slavie.

"Možné to opravdu je, i tuhle eventualitu nosím v hlavě."

Čech, Plašil, Lafata a Kolář uslyší díky
Čtyři bývalé hráče, kteří ukončili nejen reprezentační, ale i fotbalovou kariéru, zve vedení českého fotbalu na kvalifikační duel s Anglií 11. října. Legendy národního týmu Petr Čech, Jaroslav Plašil a spolu s nimi i David Lafata a Daniel Kolář uslyší v Edenu díky za vše, co pro reprezentaci a český fotbal odvedly.

Gólmana Ondřeje Koláře už povolal do svého výběru právě Šilhavý, ale ani on ještě příležitost mezi tyčemi nedostal.

„Ondra je důležitým článkem slávistické sestavy, podává velmi dobré výkony, takže jsme nemohli jeho formu ignorovat," vysvětloval Šilhavý, proč se odhodlal k rošádě mezi obvyklou trojicí gólmanů. Z ní vypadl Tomáš Koubek, který figuruje pouze mezi jednadvaceti náhradníky. Z nich míní trenér vybrat jednoho hráče, který doplní stávající nominovanou dvaadvacítku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Suchý bude v kvalifikačním utkání proti Anglii chybět.

„Samozřejmě že půjde o hráče pro ofenzívu," poznamenal trenér, který musí oželet zraněného kapitána Marka Suchého.

Ztráta kapitána trenéra mrzí

„Když z nominace vypadne kapitán, není to pochopitelně ideální. Ale máme v kádru další hráče, takže musíme zápas s Anglií zvládnout i bez něho."

Potěšitelné pro Šilhavého naopak je, že se do týmu po zranění vrací David Pavelka hrající v Turecku za Kasimpasu.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Trenér Jaroslav Šilhavý během tréninku v Prištině.

„Společně se Součkem je tahounem uprostřed hřiště, takže jsem rád, že začal v Turecku zase pravidelně hrát a že je zpátky," přiznal trenér, který si pochopitelně moc dobře uvědomuje, jak těžká bude kvalifikační konfrontace s Anglií, která na jeho tým čeká 11. října od 20.45 v pražském Edenu. Výprask 0:5 v prvním vzájemném zápase ve Wembley má pořád před očima.

Zkříží ostrovanům jejich plán?

„Trenér Gareth Southgate prohlásil, že po tomto reprezentačním srazu by chtěl mít jistý postup na EURO," připomněl kouč českého celku, že Angličany čeká nejen zápas v Praze, ale i v Bulharsku.

„Anglie je silná, dává průměrně pět gólů v zápase, ale my se chceme doma předvést v jiném světle než v březnu v Londýně. Pokud nebudeme dělat takové chyby jako ve Wembley, jsme toho schopni, a proto věřím, že trenérovi Southgateovi ještě plány zkomplikujeme. Případný bodový zisk by byl velkým bonusem před klíčovým kvalifikačním střetnutím proti Kosovu, které budeme hrát v listopadu v Plzni."

Nominace české fotbalové reprezentace na zápas kvalifikace mistrovství Evropy s Anglií (11. října v Praze v Edenu) a přípravné utkání se Severním Irskem (14. října v Praze na Letné):
JménoKlubStartyBranky
Brankáři
Tomáš VaclíkFC Sevilla270
Ondřej KolářSlavia Praha00
Jiří PavlenkaBrémy100
Obránci
Pavel KadeřábekHoffenheim403
Vladimír CoufalSlavia Praha50
Jan BořilSlavia Praha110
Jakub BrabecPlzeň150
David HovorkaSlavia Praha00
Ondřej KúdelaSlavia Praha10
Ondřej ČelůstkaAntalyaspor141
Filip NovákTrabzonspor231
Záložníci
Jakub JanktoSampdoria Janov233
Josef HušbauerSlavia Praha191
Jan KopicPlzeň173
Vladimír DaridaHertha Berlín575
David PavelkaKasimpasa221
Lukáš MasopustSlavia Praha71
Alex KrálSpartak Moskva50
Tomáš SoučekSlavia Praha223
Ladislav KrejčíBoloňa405
Útočníci
Michael KrmenčíkPlzeň218
Patrik SchickLipsko209

Reklama

Související témata: