Hlavní obsah

Nabízelo se Španělsko, ale třeba i Švédsko, Šilhavý však dal přednost italské squadře

zp, dosSport.cz

Před čtyřiadvaceti lety vyrážela česká fotbalová reprezentace na spanilou cestu evropským šampionátem z hotelu Marriott v Prestonu, v příštím roce jí bude domovem Marriott zase. Nikoli samozřejmě v Anglii, ale ve Skotsku, protože červnovým domovem Šilhavého výběru se stane hotel Courtyard West v Edinburghu patřící do hotelového řetězce Marriott. Ještě před odletem do Anglie však čekají na národní tým dva přípravné červnové zápasy. Nejprve v Itálii s tamní reprezentací, poté doma s Rakouskem.

Zájem měli i Španělé. Česká fotbalová reprezentace si ale pro přípravu před ME vybrala Itálii a RakouskoVideo: Sport.cz

 
Článek

S hotelem v Edinburghu je trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý nadmíru spokojený, s protivníky, kteří před šampionátem otestují formu jeho týmu ale také.

„Věřím, že nás dokonale prověří," libuje si reprezentační kouč, že po konfrontacích s Brazílií a Anglií čeká na jeho mužstvo další velice kvalitní soupeř, kterým bude 4. června Itálie.

„A za tři dny pak Rakousko, které má rovněž dobré mužstvo," připomíná Šilhavý sled zápasů.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Napjatý Jaroslav Šilhavý během losu v Bukurešti.

„Bylo na trenérovi a jeho realizačním týmu, aby si vybrali soupeře, kteří jim budou sedět," nepopírá první muž českého fotbalu Martin Malík, že s dojednáváním přípravných utkání tentokrát problém nevznikl.

„Ba naopak, mohli jsme si vybírat. Zájem totiž měla nejen Itálie a Rakousko, ale i osm dalších evropských zemí. Mezi nimi Španělsko, Švédsko či třeba Finsko. Obtížnější proto bylo zvolit soupeře a sladit program tak, aby vyhovoval našim potřebám," prozradil, že přání možných protivníků byla různá.

Foto: Sport.cz

Nový zelený dres pro reprezentaci Itálie budí emoce.

Někteří chtěli hrát doma a nemínili za přípravou cestovat, další navrhovali termíny, které české reprezentaci až tak úplně nevyhovovaly.

K dohodě nakonec došlo s Itálií a Rakouskem, teď už zbývá jen určit, kde se budou zápasy hrát.

„Na evropském šampionátu nás čeká těžká skupina, proto jsme vybrali typologicky podobné soupeře, na které v Glasgow, resp. v Londýně narazíme," vysvětloval Šilhavý, proč dal Itálii a Rakousku přednost před Španělskem či třeba Švédskem.

Stejně tak se musí dál jednat o soupeřích pro volné březnové reprezentační termíny, které jsou vyhrazeny pro zápasy play off Ligy národů a přípravu reprezentačních celků.

„Chceme během nich sehrát dvě přípravná střetnutí, ale jména soupeřů zatím jasná nejsou. Do konce roku bychom však jasno mít měli," ujistil Malík.

Reklama

Související témata: