Hlavní obsah

V Mnichově by mohli mít lepší trávu, směje se Blažek

SEEFELD/PRAHA

Po necelých čtrnácti dnech se brankář české fotbalové reprezentace Jaromír Blažek vrátí při souboji s Německem do Allianz Areny v Mnichově, kde bude pokračovat kvalifikační bitva o mistrovství Evropy. Minulou neděli tam s Norimberkem nestačil na Bayern Mnichov. Domácí vyhráli 3:0.

Článek

„Doufám, že tentokrát bude výsledek lepší,“ říká Blažek, který v létě přesídlil ze Sparty do německého Norimberku. A v devátém kole si vychutnával bitvu v jedné z nejmodernějších fotbalových arén. „Moc jsem si to užil,“ vzpomíná na zážitek starý necelých deset dnů. „Atmosféra byla parádní, hodně jsem si zachytal. Jen ten výsledek… Ale na našem týmu bylo vidět, že jsme po náročném programu utahaní. Za dvaadvacet dnů jsme odehráli sedm zápasů. Někteří kluci už toho měli dost. Hlavně ti klíčoví, na nichž leží naše hra,“ vypráví.

Atmosféra Allianz Areny ho očarovala. „Byl jsem tam poprvé. Na hřiště se jde do schodů, nad hlavou se vám otvírá kotel pro šedesát tisíc lidí. Je to hezké,“ rozplývá se Blažek. „Jen trávu by tam mohli mít lepší,“ neodpustí si rýpnutí na kvalitu povrchu. „Kromě Bayernu tam totiž hraje i Mnichov 1860, takže hřiště není takové. Ale jinak je stadión parádní. Je tam patrné, že je postavený podle nových standardů. Je podobný těm z mistrovství Evropy v Portugalsku,“ porovnává zkušený brankář.

Na rozdíl od české reprezentační jedničky Petra Čecha přijde při úterním předzápasovém tréninku do známého prostředí. „Provedu ho,“ slibuje Blažek. „V kabině se možná budeme trošku hledat… Celkově má aréna vysokou úroveň, je komfortní,“ uznale pokyvuje hlavou.

Norimberk sužují neduhy 

Doufá, že s národním týmem začne start nové podzimní kapitoly. Norimberku se totiž příliš nedaří, byť ještě v minulé sezóně patřil k nejlepším v Německu a vybojoval si místo v pohárové Evropě. „V bundeslize je naše situace už kritická. Po reprezentační přestávce nás čeká utkání s Frankfurtem a musíme vyhrát,“ tvrdí Blažek.

„Kádr se pořád mění, se sestavou se neustále hýbe. Jen dva zápasy jsme hráli v totožné sestavě. Nemůžeme najít optimální skladbu. Navíc nevyhráváme doma a nedáváme góly. To jsou naše největší problémy,“ předkládá odchovanec Blanska stručný výčet největších norimberských neduhů.

Pramalou útěchu pro něj i spoluhráče představuje postup z prvního kola Poháru UEFA do pětičlenné skupiny. „Ale je to jen slabá náplast. Vedení chtělo postoupit, protože tým dlouho nehrál evropskou soutěž. Jenže nikdo netušil, že začátek v německé lize bude tak špatný, a proto se nyní pohled trošku mění. Dostali jsme Everton, Alkmaar, Petrohrad a Larisu. S naší momentální kvalitou budeme mít co dělat, abychom postoupili,“ přemítá čtyřiatřicetiletý gólman.

Reklama

Související témata: