Hlavní obsah

Jednadvacítka s Tureckem jen remízovala 1:1

Milan VlčekSport.cz

Čeští mladíci v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2009 remizovali v důležitém sobotním utkání s Tureckem 1:1. Poločas sice lvíčata vyhrála zásluhou branky Marka Střeštíka a brankáře Švengra, který v nastavení chytil hostům penaltu. V druhém poločase ovšem gól Parlaka rozhodl o tom, že se v Jablonci body budou dělit. Ve středu svěřenci trenéra Lavičky nastoupí na Ukrajině.

Článek

Poprvé se čeští mladíci střetli v kvalifikaci s opravdu silným soupeřem a na utkání to bylo znát. Hostující fotbalisté se na lvíčata vrhli aktivní hrou a hned druhá minuta ukázala, že to tentokrát nebude jednoduchý boj. Na pravé straně se dobře uvolnil hostující kapitán Ucar, do pokutového území poslal nepříjemný centr na Sahina, který svou hlavičkou jen o pár centimetrů přestřelil Švengrovu branku.

Domácí fotbalisté potom Turkům nepříjemně třikrát zatopili, když Kalouda využil ofsajdového postavení svých spoluhráčů, ale stejně tak jako Tomáš Pekhart o chvíli později svoji šanci na první gól utkání nevyužil. To se ovšem nedá říci o standardní situaci Marka Střeštíka. Po faulu hostující obrany blízko pokutového území to byl právě on, který levačkou poslal krásnou střelu ke vzdálenější tyči brankáře Kivraka a zajistil tak českým reprezentantům vedení 1:0.

Obrovskou šanci na vyrovnání spálil hostující Sahin ve 26. minutě. Ve vápně už byl před Švengrem, ale nesmyslně si míč ještě zasekl patičkou a byl o něj obrán obránci. Do konce poločasu měli mírnější převahu hostující Turci, ale žádnou ze svých šancí nedokázali přetavit v gól. Ani tu z nastaveného času, kterou měl z pokutového kopu turecký Özkan, ovšem Švenger jeho pokus parádně vystihl a poslal tak oba týmy do kabin za poločasového stavu 1:0.

Druhý poločas rozhodl o konečné remíze

Do druhého poločasu nastoupila lvíčata bez Tomáše Pekharta, který byl při nešikovném odkopu hostujícího obránce na konci prvního poločasu zasažen do hlavy. Místo něj se do útoku k Martinu Fillovi postavil plzeňský Michal Smejkal. Také on viděl na začátku druhého poločasu nebezpečnou střelu hostujícho Yelena, který Švengrovu branku minul o milimetry.

Navýšit skóre mohli čeští mladíci v 56. minutě, když se dravě po pravé straně proháčkoval Smejkal a odcentroval na úplně volného Rajtorala, který na Kivraka ovšem nevystřelil nijak nebezpečnou střelu. V 74. minutě přišla těžká rána pro domácí v podobě vyrovnávací branky Turků. Z rohového kopu se po hlavičce trefil do české branky Parlak.

Lvíčata s koncem utkání šahala po vítězství, ovšem ani hlavička střídajícího Jeslínka se neujala, a tak si Turci vezou z Jablonce velmi cenný bod. Z první příčky je navíc sesadila Ukrajina, která porazila 5:0 Lichtenštejnsko.

Česko U-21 - Turecko U-21 1:1 (1:0)
Branky: 17. Střeštík - 73. Ilhan. Rozhodčí: Atkinson - East, West (všichni Angl.). ŽK: Střeštík - Mehmet, Orhan. Diváci: 3214.
Česko: Švenger - Kúdela, Suchý, Mazuch, Švec - Rajtoral, Holek, Kalouda (80. Jeslínek), Střeštík (69. Dočkal) - Fillo, Pekhart (46. Smejkal).
Turecko: Kivrak - Ucar, Sam, Öztorun - Özkan (86.Erkin), Topal, Yelen (70. Özgur), Gülselam, Hurmaci - Parlak, Sahin (79. Güven).
Tabulka:
1. Ukrajina640215:512
2. Česko532017:211
3. Turecko43108:410
4. Arménie51132:104
5. Lichtenštejnsko60063:240
Skupina 1:
Řecko - Chorvatsko 3:4 (2:2), Faerské ostrovy - Albánie 0:5.
Skupina 2:
Ukrajina - Lichtenštejnsko 5:0 (4:0).
Skupina 5:
Švýcarsko - Estonsko 5:0 (4:0).
Skupina 6:
Slovinsko - Skotsko 0:4 (0:1).

Reklama

Související témata: