Hlavní obsah

Fotbalisté hodlají na Kypru pojistit vítězství ve skupině

NIKÓSIE

Tečka za kvalifikačním cyklem pro mistrovství Evropy 2008 ve středu čeká české fotbalisty. Ti v kyperské Nikósii uzavřou tucet duelů, na jejichž konci mohou skončit jako vítězové skupiny D. Postup už Češi mají od výhry v Německu v kapse, a tak nemusejí mít obavy z případného zaváhání. To by ale mohlo znamenat vypadnutí z výhodného druhého koše pro losování šampionátu.

Článek

Pozice při losu se zdá být společně s lepším umístěním než silné Německo největším lákadlem pro utkání na Kypru. Přestože trenér Brückner rozřazení do skupin nebere jako důležité, Češi by si mohli už před šampionátem zajistit drobnou výhodu. Z prvního koše jim do základní skupiny můžou být nalosováni Rakušané či Švýcaři. I Řecko, které je jako obhájce titulu v prvním koši, nepatří k favoritům.

Zdravotní stav kádru není stále optimální, problémy se stehenním svalem má stále Zdeněk Grygera. "O Zdeňkovi Grygerovi rozhodne zřejmě až středa. Nebudeme riskovat a když nebude naprosto zdravý, do zápasu nepůjde,“ řekl na úterní tiskové konferenci Brückner. Bek Juventusu poslední trénink neabsolvoval v plném nasazení a nejspíše tak v základní jedenáctce bude chybět.

Trenér Karel Brückner nevzal na poslední utkání kvalifikace nejsilnější výběr, vedle zraněných Čecha, Jankulovského, Ujfalušiho a Sionka poslal do Londýna po žádosti Arsenalu i kapitána Tomáše Rosického. Nastoupit by mohli i mladíci Fenin, Pudil a Kladrubský. V brance před dalším mladíčkem Daňkem nejspíše dostane příležitost dvaatřicetiletý debutant v reprezentaci Daniel Zítka.

Neúčast Tomáše Rosického také znamená, že na Kypru nastoupí český tým s netradičním kapitánem. Oba dva náhradníci - Petr Čech a Tomáš Ujfaluši - jsou totiž zranění. Tým tedy na hřiště přivede jeden z trojice David Rozehnal, Jan Koller nebo Tomáš Galásek.

Kypr doma umí

Kypr je doma nepříjemným soupeřem. O tom se už přesvědčili Němci, kteří zde remizovali 1:1, ale například i Irsko, které Kypřané smetli 5:2. Jediní Slováci dokázali zatím na ostrově zvítězit.

Kypřané jsou po delší době kompletní, včetně svých dvou hvězdných hrotů - Janakise Okkase ze španělské Celty Vigo a Michalise Konstantinua z řeckého Olympiakosu Pireus. Oba dohromady nastříleli 46 reprezentačních gólů, což je o dvacet více, než zbytek týmu dohromady. „Viděli jsme, že svoji kvalitu mají. Víme, co můžeme čekat. Celý tým je útočně laděný, musíme si dávat pozor,“ uvědomuje si stoper Rozehnal.

Zápas, který bude řídit trojice Gruzínců v čele s Levanem Paniašvilim, začíná ve středu v 17:30, přímý přenos vysílá ČT2. Utkání můžete také sledovat v on-line reportáži na stránkách Sport.cz.

Předpokládané sestavy:
Kypr: Jorgalidis - Lambru, Nikolau, Christu, Garpozis - Charalambidis, Satsias, Aloneftis, Makridis - Okkas, M. Konstantinu.
Česko: Zítka - Pospěch, Kováč, Rozehnal, Kadlec - Plašil, Galásek, Matějovský, Pudil - Kulič, Koller.

Reklama

Související témata: