Hlavní obsah

Kotrba u jedenadvacítky skončil, vystřídá ho zřejmě Dovalil

TEPLICE

Úspěšný kouč mládežnických reprezentačních výběrů Jakub Dovalil zřejmě vystřídá u fotbalové jedenadvacítky Jiřího Kotrbu, jemuž se nepovedlo probojovat s českými mladíky do baráže o postup do závěrečných bojů mistrovství Evropy. Nikoli ovšem okamžitě, ale až v průběhu příštího roku. „Má ty nejlepší předpoklady, aby u jedenadvacítky navázal na předchozí úspěchy,“ glosoval verdikt výkonného výboru ČMFS jeho první muž Pavel Mokrý.

Článek

Reprezentační jedenadvacítka vyhořela už ve skupině a ani do baráže, v níž šlo o postup do závěrečných bojů evropského šampionátu, se neprobojovala, takže bylo logické, že trenér Jiří Kotrba musí skončit.

Kotrba poslal jen písemný elaborát

„Zvláště, když se pár dnů po nepovedené kvalifikaci nechal slyšet, že nemůže sedět na dvou židlích a jeho prioritou jsou a do budoucna budou České Budějovice,“ potvrdil předseda ČMFS Pavel Mokrý, že o setrvání Kotrby ve funkci se vůbec nediskutovalo. Zvláště, když kouč, jenž v samém závěru kvalifikace vystřídal ve funkci Vítězslava Lavičku, na teplické sezení fotbalové generality vůbec nedorazil a poslal jen písemnou zprávu.

„Pochopitelně jsme debatovali i o tom, že střídání trenérů nebylo nejšťastnějším tahem. Osobně jsem ale chápal, že Lavička viděl v angažmá ve Spartě svou životní šanci, takže i proto jsme mu vyhověli. Když někdo nemá chuť do práce a už se vidí jinde, nemá smysl ho držet za každou cenu,“ prohlásil první muž českého fotbalu.

Sám předseda navrhl Dovalila

Sázka na Jakuba Dovalila je podle něho zcela logická.... „Vedl si úspěšně na evropském šampionát v Lucembursku se sedmnáctkou, působil jako asistent u dvacítky na mistrovství světa v Kanadě, dovedl devatenáctku k bronzovým medailím na mistrovství Evropy pořádaném letos u nás,“ argumentoval Pavel Mokrý, jenž Dovalila do funkce navrhl.

Nový kouč se ovšem neujme jedenadvacítky okamžitě, neboť má na povel i dvacítku, na níž čeká v příštím roce v říjnu mistrovství světa v Egyptě.

„Obě role se dají zvládnout. Nový ročník mistrovství Evropy jedenadvacítek se losuje už v únoru příštího roku a v březnu je už teoreticky možné rozehrát kvalifikaci, mistrovství světa je na programu na podzim,“ míní generální sekretář ČMFS Rudolf Řepka, jenž bude společně s předsedou svazu Pavlem Mokrým na toto téma s Jakubem Dovalilem debatovat.

„Předpokládáme, že roli trenéra reprezentační jedenadvacítky převezme,“ je přesvědčen první muž českého fotbalu Pavel Mokrý.

Reklama

Související témata: