Hlavní obsah

Dovalil věří, že prověrka v Anglii přinese jednadvacítce ponaučení

SHEFFIELD

Většinu hráčů, proti kterým v úterý nastoupili v přípravném duelu, o víkendech sledují na televizních obrazovkách v zápasech Premier League. Teď se čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let s juniorským výběrem Albionu poměřili v přímé konfrontaci na hřišti a přes prohru 0:2 neopouštěli Sheffield úplně zklamaní. I když věděli, že především v útočné fázi mělo jejich vystoupení velké rezervy. Právě hledání kvalitních forvardů prý bude největší úkol v nadcházejících měsících pro trenéra Jakuba Dovalila.

Článek

"Ale vzhledem k tomu, že my jsme nastoupili prakticky s novým týmem a Anglie navíc má starší hráče připravující se už na mistrovství Evropy, tak se to nedá hodnotit úplně negativně. Prohra je pokaždé nepříjemná, ale tento výsledek ještě beru jako přijatelný," řekl po utkání ČTK Dovalil, který si na anglické půdě odbyl premiéru v roli hlavního kouče českého výběru.

"Škoda, dvakrát jsem Anglii s reprezentační šestnáctkou a devatenáctkou porazil, teď to nevyšlo. A třeba to také některým hráčům, kteří v úterý nastoupili, otevře oči. Ale záleží jen na jejich hlavách, co si z toho vezmou," naznačil Dovalil, že s některými výkony nebyl spokojený, i když nechtěl být konkrétní.

Podle Dovalila konečné skóre vyjadřuje momentální rozdíl mezi oběma týmy. Zatímco Anglie už pomalu ladí formu na ME ve Švédsku v červnu příštího roku, kde můžou startovat i hráči narození v roce 1986, Češi po krachu v minulé kvalifikaci staví úplně nový celek. Ten se bude v novém cyklu opírat o hráče narozené v roce 1988 a mladší. Do utkání v Anglii ale zasáhli třeba i hráči z ročníku 1990 Jan Morávek s Janem Lecjaksem, kteří byli až o čtyři roky mladší než někteří Angličané.

Angličané byli sehranější, míní Morávek 

"To asi někde muselo být znát. Navíc my jsme spolu v tomto složení hráli vlastně poprvé. Angličané byli sehranější, navíc většina z nich nastupuje v Premier League a to se na hřišti také musí někde projevit. Anglickou ligu sleduju a třeba Campbell má teď v Tottenhamu velkou formu. Bylo zajímavé proti takovým hráčům nastoupit," přemítal benjamínek Morávek, jenž si od Dovalila za svoje vystoupení ve středu zálohy vysloužil pochvalu. Stejně jako jeho parťák ze zálohy Tomáš Hořava či debutant na levém beku Jakub Heidenreich.

Čechům navíc chyběly i důležité opory: mimo zůstali obránci Radim Řezník s Markem Suchým nebo útočník Tomáš Necid, který už poskočil do seniorského "áčka", v němž si ve středu může odbýt premiéru v San Marinu.

"To jsou hráči do základu. Hlavně Necidova absence byla znát. S ním by naše útočná síla byla o dost větší a možná bychom i některé dobře rozjeté akce zakončili lépe než v úterý," přemítal Dovalil. "Málo jsme se tlačili do zakončení, nebyli jsme tak důrazní v pokutovém území. Jinak třeba defenziva nefungovala špatně až na tu jednu hrubku, z níž jsme inkasovali," ohlédl se za utkáním Dovalil.

Kouč se bál debaklu

Prý si pořádně oddechl ve druhém poločase, když brankář Jakub Diviš chytil za stavu 0:2 penaltu. "Bál jsem se, abychom neodjeli s nějakým debaklem. Nakonec to vzhledem k okolnostem ještě je přijatelné," dodal Dovalil.

Mladí Češi také pocítili, že jakmile vyspělému soupeři vlastní chybou nabídnou laciný gól, tak už se favorit jen těžko nechá vykolejit na cestě k vítězství. Hosté osudově chybovali už v desáté minutě - stoper Jan Halama nepovedenou malou domů vyslal do sóla Fraziera Campbella, který lehce překonal Diviše. "Mrzí mě to a beru to na sebe. Kdybychom třeba do poločasu udrželi remízu, mohli jsme třeba uhrát lepší výsledek," posteskl si Halama.

I přes prohru prý duel v Sheffieldu přinesl Dovalilovi cenné poznatky. Nový kouč musí rychle najít brankářskou jedničku, ale úlohu mu ztěžuje skutečnost, že žádný z gólmanů v potřebném věku zatím v první ani druhé lize pravidelně nenastupuje. To samé ale platí s výjimkou Necida i pro útočníky.

"Před dalšími akcemi pro mě bude rozhodující, jestli má ten hráč pravidelné vytížení. A platí to hlavně pro ty útočníky, kteří nutně potřebují hrát. A v čím vyšší soutěži, tím lépe pro nás," uvedl Dovalil. Ten bude také s napětím očekávat, jaké soupeře jednadvacítce nadělí únorový los do další kvalifikace. Přes zimu tak může dlouho přemítat o tom, na jaké hráče v budoucnu vsadí. "Nějaké dramatické změny se ale čekat nedají," vzkázal Dovalil.

Reklama

Související témata: