Hlavní obsah

Fotbalisté ze stříbrné dvacítky se vytrácejí

PRAHA

Český mládežnický fotbal patří ke světové a evropské špičce. Mladí reprezentanti vozí ze šampionátů medaile téměř pravidelně. V posledních letech se sice neprosadila jednadvacítka, za ní jsou však další kvalitní ročníky. Na první pohled se zdá, že český fotbal má o budoucnost postaráno.

Článek

V lesku medailí by se ale neměl ztratit fakt, že v reprezentačním áčku se z mladých hráčů v poslední době prosadil jen Martin Fenin, střelec stříbrné dvacítky z MS 2007. Právě tento tým by měl postupně nahradit stávající reprezentanty. Stříbrní hoši z Kanady by se už měli objevovat ve výběru kouče Petra Rady, jenže...

„Ti, které jsme zkoušeli třeba letos v únoru na Kypru, v klubech nehrají nebo jejich výkony zatím nemají takovou kvalitu. Kromě Fenina, který se stal členem základní osmnáctky, má nejblíže reprezentaci stoper Marek Suchý. Ale obrana je stabilizovaná a rozhodně není důvod do ní sahat. Mladé však vůbec neodepisuji, je to budoucnost našeho fotbalu. Kdo to v sobě má, prokáže kvalitu i za dva roky, ale musí na sobě makat a hlavně hrát,“ vysvětlil kouč reprezentace Petr Rada.

Jistě, jsou ještě mladí, ale většina jejich argentinských soupeřů z finále MS už hraje ve velkoklubech a k titulu z dvacítek přidali i olympijské zlato z Pekingu. Problém českých mladíků je také v tom, že odcházejí příliš brzy do ciziny. Ze šesti hráčů dvacítky, kteří působí v zahraničních klubech, se dokázal prosadit v nejvyšší soutěži jen Fenin. Ostatní hostují v nižších soutěžích, hrají za rezervu nebo dokonce jen vysedávají na tribuně.

Ti, kteří zůstali doma, na tom jsou přece jen lépe. Neberou tak velké peníze, ale hrají. Suchý je oporou Slavie, Střeštík Brna, Gecov Liberce, Valenta Jablonce.

Pro mateřské kluby a český fotbal jsou mladíci pokladem, který má hodnotu stovek miliónů korun. A také nadějí pro příští úspěchy. Nelze čekat, že se prosadí všichni. Ale jeden v reprezentačním áčku je málo. Co se stalo s ostatními?

Reklama