Hlavní obsah

Věřící vybalili koberce, Češi začali trénovat

Pavel Dosadil (Casablanca)Sport.cz

Jsou fotbalovým světem protřelí, ale řada z nich poprvé vstoupila na africký kontinent. Hráči české reprezentace si užívají krátký zájezd před středečním zápasem v Maroku a už jen samotný úterní trénink v Casablance na ně dýchl exotikou. Na trávník stadiónu Mohammeda V. vyběhli všichni až na Romana Bednáře, který tou dobou teprve mířil za národním týmem z Londýna.

Článek

Muezzin svolává věřící k modlitbě a jen fotbalisté z dalekého středu Evropy nedbají. Zatímco Baroš a spol. otvírají pytel s míči a rozhýbávají se bagem s asistentem Hapalem, i dohlížející policisté na čas přeruší službu, v útrobách tribuny rozvinou koberec, zují se a vykonají předepsanou modlitbu. I takový je fotbal v marocké Casablance, městě s nejvýznamnějším přístavem Afriky.

Ráno padal v Praze déšť se sněhem a odlet se mírně zdržel, protože letištní četa musela nejdřív aeroplán s nároďákem na palubě rozmrazit. Po téměř čtyřech hodinách letu přivítalo fotbalisty v Maroku slunce, palmy a teplota kolem 20 stupňů Celsia. „V Africe jsem poprvé a je to příjemná změna. Počasí v Praze bylo dost deprimující,“ pochvaloval si brankář Jaroslav Drobný.

Gólmana berlínské Herthy při absenci Čecha a Zítky čeká reprezentační debut. To je zatím jediné místo v sestavě, které kouč Petr Rada potvrdil. Nemocného Martina Fenina nechal v Praze a čeká, v jaké kondici přiletí Bednář. I podle toho se rozhodne, jestli proti Maročanům vyrukuje s jedním či dvěma útočníky.

Technická podobnost se Slovinskem

O trénink české reprezentace byl ze strany marockých médií slušný zájem. Domorodci prozradili, že francouzský kouč Roger Lemerre je kritizován, proč hrají Maročané s evropským mužstvem, když by se měli spíš chystat na africké soupeře. A už vůbec prý nechápou, proč si právě arabského soupeře vybrali Češi.

„Moc jiných variant jsme neměli a Maroko nám nabídlo i reciproční odvetu u nás. Svou technickou vyspělostí má mužstvo dost podobné Slovinsku, kde otevřeme jarní část kvalifikace mistrovství světa,“ vysvětlil jim Rada.

Během tréninku se také potvrdilo, že došlo ke změně začátku zápasu. Hrát se bude již od 20:00 středoevropského času. Žádní česká televize ovšem zápas nevysílá.

Reklama

Související témata: