Hlavní obsah

Zaskočí Slovince? Žolíků by Rada mohl mít hned několik

Pavel Dosadil (Maribor)Sport.cz

Tři, dva, jedna - start! Už jen hodiny zbývají do zahájení slovinské mise, jejíž splnění má fotbalovou reprezentaci o pořádný krok přiblížit k postupu na mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice. Národní tým má své osvědčené opory, často však rozhodují hráči, kteří nestojí v první hvězdné linii. Trenér Rada může doufat, že pro trumfy má kam sáhnout.

Článek

Čech, Ujfaluši, Jankulovski, Baroš. To je osa fotbalové reprezentace, na které leží největší díl očekávání a odpovědnosti. Odhodlaného slovinského protivníka by však mohl klidně skolit i někdo jiný, hlavně když Češi zabodují. Žolíků se nabízí hned několik.

Sionko: Muž pro velké zápasy

V FC Kodaň se musí prát o místo v sestavě, v reprezentaci je však už delší čas hráčem pro velké zápasy. V minulé kvalifikaci Libor Sionko senzačně zazářil v Bratislavě, na EURO 2008 byl možná nejlepším hráčem Brücknerova týmu a na podzim pak rozhodl první vzájemný duel se Slovinskem. Kéž by na teplickou trefu navázal i v Mariboru...

„Každý gól za reprezentaci mě těší, ale v odvetě už se z podzimní trefy žít nedá. Měli bychom hrát odvážněji než v minulých zápasech - a mně ofenzíva problémy rozhodně nedělá,“ těší se na svůj úkol Sionko.

Před přípravným zápasem v Maroku se zranil a na přechodu do útoku to hned bylo znát. „Barošovi v minulých zápasech chyběla větší podpora. Právě Sionko a Šírl dovedou útočníky doplňovat,“ připomíná kouč Petr Rada.

Svěrkoš: V Sochaux jako na Bazalech

Žádnou dlouhou adaptací se rozhodně nezdržoval. Zatímco v Německu za pár sezón prakticky neprorazil, ve Francii zdomácněl okamžitě. Václav Svěrkoš válí jako doma na Bazalech, od zimního přestupu dal již pět gólů a táhne Sochaux k záchraně.

Na EURO 2008 rozhodl jako střídající hráč úvodní duel se Švýcarskem - a pak už ho Brückner nepoužil. Přichází čas, aby exostravský kanonýr v Mariboru pokračoval tam, kde v Basileji skončil. „Rád bych se na hřišti objevil. S Barošem jsem se zatím spíš míjel, zahráli jsme si spolu jen půl roku v Baníku, když jsem začínal,“ říká.

Pokud Rada nasadí dva útočníky, tak asi zrovna Baroše se Svěrkošem. „Je to jedna z možností. Svěrkoš si pochvaluje, že v Sochaux nastupuje pod hrotovým útočníkem, což mu vyhovuje. Právě Václav je hráč, který umí dát kolmou přihrávku,“ pochvaluje si trenér.

Necid: Moskevský generál v plné zbroji

Podzim měl úžasný, jeho přestup do Ruska však provázely obavy, zda se venku neztratí jako spousta mladíků před ním. Tomáš Necid ovšem není tuctový útočník, což si i v CSKA Moskva moc dobře uvědomují. „Zatím jsem maximálně spokojený. Během dlouhých soustředění jsem zapadl do týmu a v prvním zápase gólem rozhodl o vítězství v ruském Superpoháru, což mi určitě pomohlo. Jsem moc spokojený, že jsem se prosadil takhle rychle. Ale dobře vím, že nemám nic jistého. Musím na sobě pořád makat,“ pochvaluje si v rozhovoru pro Právo.

Když v San Marinu debutoval v reprezentaci, hned se také po pár minutách poprvé trefil. Je to kanonýr bez nervů, žolík jako stvořený. „Všichni čtyři útočníci teď mají dobrou formu, což je pozitivní,“ nechce Rada předbíhat.

Reklama

Související témata: