Hlavní obsah

To není Apríl: po prohře se Slováky jde česká reprezentace ke dnu!

PRAHA

Česká reprezentační loď šla ke dnu. V duelu se Slováky a dost možná i v celé kvalifikaci o Afriku. Vidina světového šampionátu 2010 dostala totiž pro Radův tým po prohře s někdejšími federálními souputníky takové trhliny, že teď už nemá postup ve vlastních rukou. Zvláště při výkonech, které podává a jež na Letné na Apríla gradovaly. Vždyť i čestný gól si v bratrovražedném klání nakonec museli dát Slováci přičiněním legionáře z Liverpoolu Škrtela sami!

Článek

Slovenský kouč Weiss blufoval. Sestavou v porovnání se sobotní přípravou v Anglii zamíchal, Vitteka nechal na lavičce, nervního a neustále se rozčilujícího Kozáka rovněž, v bráně dal přednost Muchovi. „Jména nejsou důležitá, momentální sportovní forma tohoto večera rozhodne,“ glosoval volbu obou koučů někdejší trenér společné federální reprezentace Jozef Vengloš, jenž v prázdnotou zejícím letenském hledišti samozřejmě nechyběl.

Na úvod jen aprílové snažení

S momentální sportovní formou na tom byla ovšem ve středečním večeru v kvalifikační partii o Afriku obě mužstva všelijak, což už doktor fotbalu nemohl tušit. Češi spíše aprílově, byť v úvodu střetnutí jistou aktivitu vyvinuli a Jankulovski se Sionkem zkusili soupeřovu bránu ohrozit. Ovšem jen propagačně, takže pohyblivější, krokem nešetřící a v tahu na bránu přímočařejší Slováci byli daleko nebezpečnější. Hlavně přičiněním Hamšíka s Hološkem, kteří předložili české obraně hned několik varování, než udeřili.

Snadno inkasovali, lehce vyrovnali

Lehce a snadno, protože Kováč nechal Hološka bez dohledu, na Šestáka Rozehnal zapomněl úplně a útočník Bochumi brankáře Čecha hravě přelstil. Radův tým ale stejně snadno a lehce vyrovnal. Po rohovém kopu zmátla Škrtela patička Jankulovského natolik, že ji hlavou pomohl do vlastní sítě. Pro Slováky to byl šok, z něhož se těžce vzpamatovávali. Hřiště vyklidili pro změnu oni, pořádně přihrát si nedokázali, ve snaze neudělat chybu se dopředu prakticky vůbec nepouštěli. Ani to však českému týmu nic platné nebylo!

Po Jarolímově střele udeřilo jen do tyče

Po změně stran se Radův tým přece jen probral, neboť hlavně Baroš se zpočátku snažil strhnout spoluhráče k větší aktivitě a soustavnější ofenzívě. Sám zkusil několik jednoduchých průniků, Necid se k němu přidal, Jarolím se rovněž rozpomněl na své výkony v dresu Hamburku. Před slovenskou brankou několikrát zahřmělo, ale neudeřilo. Jarolímova střela totiž skončila na tyči, Necidův tečovaný pokus přeletěl přes břevno, čímž ale česká reprezentace své příležitosti vyčerpala a její územní převaha se rozptýlila do ztracena.

Jeden výpad Slovákům stačil

Slováci byli sice s remízou evidetně spokojení, nikam nespěchali a bránili drahocenný bod, jenže jen do chvíle, než se jim naskytla první příležitost k rychlému výpadu. První střelu třiadvacetiletého záložníka Jendriška sice stačil Čech ještě vyrazit, při druhé však byl bezmocný. Česká reprezentační loď šla ke dnu. V zápase se Slováky a dost možná v celé kvalifikaci o Afriku.

Kvalifikační utkání o postup na MS:
Česká republika-Slovensko 1:2 (1:1)
Branky: 30. Škrtel vlastní - 23. Šesták, 83. Jendrišek.. Rozhodčí: Mallenco (Španělsko). ŽK: Škrtel, Štrba, Šesták, 14 956 diváků. Poločas: 1:1.
Česká republika: Čech - Grygera, Kováč (70. Pospěch), Rozehnal, Jankulovski - Sionko (86.Lafata), Polák, Jarolím, Plašil - Baroš, Necid (78. Fenin).
Slovensko: Mucha - Pekárik, Škrtel, Ďurica, Zabavník - Šesták (74. Stoch), Karhan, Hamšík (87.Sapara), Štrba - Hološko, Jendrišek (90. Vittek).

Reklama

Související témata: