Hlavní obsah

Fotbalisty na MS dvacítek čeká Brazílie, Kostarika a Austrálie

LUXOR

Česká fotbalová reprezentace do 20 let se na podzimním mistrovství světa, kde bude obhajovat stříbrné medaile, utká s mistrem Jižní Ameriky Brazílií, Kostarikou a Austrálií. Rozhodl o tom nedělní los v dějišti šampionátu v egyptském Luxoru.

Článek

Celkem se šampionátu zúčastní 24 celků, které byly nalosovány do šesti čtyřčlenných skupin. Do osmifinále postoupí z každé skupiny dva nejlepší týmy a také čtyři celky z třetích příček.

Šampionát dvacítek začne v Egyptě 24. září. První dva zápasy ve skupině E sehraje česká dvacítka v Búr Saidu, s Austrálií (28. září) a s Brazílií (1. října), poslední duel s Kostarikou (3. října) se bude hrát v Alexandrii.

Český kouč Jakub Dovalil, který se losovacího aktu osobně zúčastnil, měl z přidělených soupeřů spíše smíšené dojmy. "Vyhnuli jsme se africkým soupeřům, kteří budou v domácím prostředí silní, to je asi největší pozitivum. Ale jinak to mohlo být lepší i horší. Brazílie a Kostarika vyhrály svoje kvalifikační zóny, určitě budou kvalitní. O nich i o Austrálii seženeme dostatek informací, je to taková standardní skupina," řekl Dovalil svazovému webu. "Losování je jedna věc, ale rozhodovat se bude jenom na hřišti. Jistě se na zajímavé soupeře připravíme dobře," uvedl Dovalil.

Obránce Ondřej Mazuch, který už předloni na minulém šampionátu dvacítek v Kanadě pomohl k zisku stříbra, také nejásal. "Pro nás byli mimoevropští soupeři pokaždé hodně nepříjemní, tady to nebude žádná výjimka. Los byl ošidný, nedalo se moc vybírat. Ale o postup se budeme rvát určitě," řekl Mazuch, který se v italské Fiorentině pohybuje mezi prvním týmem a juniorským celkem.

Brazílii Mazuch nechtěl

Mazuchovi se nevyplnilo přání, aby ve skupině Češi nenarazili na Brazílii. "Tu jsem moc nechtěl, o její kvalitě nemá cenu mluvit. Pokaždé patří k největším favoritům celého mistrovství. Kostaričané budou hodně nepříjemní a běhaví, Austrálie pro nás bude velkou neznámou. Třeba nám o nich něco řekne trenér Lavička," připomněl Mazuch nové angažmá bývalého kouče jednadvacítky v FC Sydney.

Brazilci jsou v kategorii do 20 let čtyřnásobnými mistry světa, což z nich dělá druhou nejúspěšnější reprezentaci hned po Argentině. Ve čtvrtfinále MS v Mexiku 1983 se jim do cesty za prvním titulem postavil výběr československých mladíků. Ačkoliv jihoameričtí favorité prohrávali gólem Stanislava Dostála z 6. minuty, ještě do poločasu zápas otočili a nakonec zvítězili 4:1. Druhá konfrontace se uskutečnila o 20 let později na MS ve Spojených arabských emirátech. Zápas skončil 1:1, když Čechy do krátkého vedení posunul gól Davida Limberského.

Stejný turnaj přinesl poslední měření sil s výběrem dvacetiletých fotbalistů z Austrálie. Češi po další Limberského brance vedli, ale soupeř dokázal vyrovnat a zápas dovést k nerozhodnému výsledku 1:1.

Daleko úspěšnější byli mladí čeští reprezentanti o dva roky dříve, když na MS v Argentině 2001 brankami Petra Musila, Tomáše Juna a Michala Macka rozstříleli Austrálii 3:0. Musil a Jun se poté střelecky prosadili ještě v osmifinále, kde pomohli pokořit Kostariku 2:1.

Šampionát dvacítek odstartuje 24. září. Čeští fotbalisté do hry zasáhnu až čtvrtý hrací den pravděpodobně zápasem s Austrálií. O tři dny později změří síly s Brazílií a skupinu uzavřou 3. října zápasem s Kostarikou.

Fotbalisty budou hostit egyptská města Káhira, Alexandrie, Suez, Ismá'ílíja a Búr Said.

Složení skupin na MS fotbalistů do 20 let:
Skupina A:Egypt, Trinidad a Tobago, Paraguay, Itálie.
Skupina B:Nigérie, Venezuela, Španělsko, Tahiti.
Skupina C:USA, Německo, Kamerun, Jižní Korea.
Skupina D:Ghana, Uzbekistán, Anglie, Uruguay.
Skupina E:Brazílie, Kostarika, ČR, Austrálie.
Skupina F:Spojené Arabské Emiráty, Jižní Afrika, Honduras, Maďarsko.

Reklama

Související témata: