Hlavní obsah

Všechny testy českých reprezentantů negativní, zato Slováci mají s koronavirem zamotanou hlavu

Praha

Úleva a hned dvojnásobná. Zahraniční kluby, v nichž působí čeští hráči, žádné obstrukce a problémy nedělaly, takže na pondělní sraz národního týmu dorazili do Prahy všichni nominovaní legionáři. Tedy samozřejmě až na Filipa Nováka z tureckého Fenerbahce a Pavla Kadeřábka z německého Hoffenheimu, kteří se omluvili pro zranění. Úleva ještě větší – povinné testy na koronavirus dopadly u všech hráčů i členů realizačního týmu negativně, takže příprava české fotbalové reprezentace na úvodní zápasy nového ročníku Ligy národů mohla začít.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Trenér Jaroslav Šilhavý se po deseti měsících zase sešel s reprezentací.

Článek
Fotogalerie

Však to také kvitovali hráči i trenéři. Po deseti měsících jsou zase pohromadě, aby absolvovali dvě ostré prověrky. Nejprve v pátek v Bratislavě proti Slovensku, tři dny nato v Olomouci proti Skotsku.

Darida kapitánskou pásku neřeší

„Chyběli mi kluci, parta i zápasy, které jsou v reprezentačním dresu vždy výjimečné. Zvláště když hrajeme hned na úvod se Slovenskem a já sedím v Hertě hned se dvěma slovenskými reprezentanty. Samozřejmě že jsme se s Pekaríkem a Dudou hecovali a oni netajili, že nám chtějí dvě předchozí prohry z Ligy národů vrátit," vykládal Vladimír Darida, který nejspíš přijde v nadcházejících konfrontacích o kapitánskou pásku.

To proto, že se do reprezentace vrací po dlouhém zranění Bořek Dočkal, který ji nosil na samém začátku Šilhavého éry. Trenér už ostatně potvrdil, že ji svěří Dočkalovi zase.

„Ale vždyť je to jedno, kdo ji má na rukávě, hlavně aby mančaft táhnul za jeden provaz," nedělal Darida z chystané rošády žádnou vědu.

Izrael pro Hapala strašákem

Zatímco česká reprezentace s uvolněním hráčů působících v zahraničí žádné potíže neměla, slovenský kouč se s problémy potýká. Nikoli snad kvůli pátečnímu duelu v Bratislavě proti českému týmu, ale s ohledem na další zápas skupiny příští pondělí v Izraeli.

„Je skutečně možné, že po zápase s českou reprezentací budu muset udělat změny v nominaci. Ale neumím si představit, kde vezmu další hráče, když většina jich působí v cizině. Navíc i slovenské kluby se brání tomu, abych nominoval jejich fotbalisty, protože po návratu by museli do karantény," připomněl Pavel Hapal, že Izrael patří mezi rizikové země.

Bundesligový Norimberk proto povolil Zreľákovi jen cestu k utkání s českou reprezentací, ozvaly se i další kluby, které se brání tomu, aby jejich slovenští legionáři letěli do izraelské Netanji.

„Jednáme, pracujeme, navrhovali jsme, aby se zápas hrál na neutrálním hřišti, ale je to složité. Zvlášť když FIFA umožnila klubům, že nemusí uvolnit hráče, kteří po návratu musí do desetidenní karantény. Podle mého jde o nešťastné rozhodnutí," povzdechl si Hapal, jemuž nezbývá nic jiného než se soustředit na páteční střetnutí s českým celkem.

Před cestou ještě jednou na testy

I Šilhavého tým se už chystá na konfrontaci se Slováky. „Opatření UEFA respektujeme, i když jsou někdy nepříjemná. Ale jde o menší zlo, protože nám to umožní hrát po deseti měsících znovu zápas a rozběhnout sezonu. Čekání už bylo skutečně dlouhé… Nějakou dobu bylo sice fajn, že jsme se mohli věnovat přípravě na utkání a soupeře, kteří nás čekají, ale kontakt s hráči, tréninky, zápasy, to chybělo čím dál víc," přiznával Šilhavého asistent Jiří Chytrý.

Teď budou mít trenéři mužstvo alespoň na pár dnů k dispozici. „Dva tréninky chceme věnovat herním a taktickým věcem. Oprášíme obrannou fázi a prvky, které nás v předchozí kvalifikaci o EURO zdobily, budeme se věnovat i nácviku postupného útoku a jeho variabilitě. I v ofenzivě chceme udělat krůček dopředu," prozrazoval Chytrý, co má realizační tým pro hráče připraveno.

Před cestou na Slovensko, kde se bude hrát v pátek samozřejmě bez diváků, čekají ovšem na fotbalisty další testy na koronavirus.

„UEFA je vyžaduje, takže je samozřejmě podstoupíme," potvrzuje Šilhavého asistent s vírou, že i napodruhé budou všechny negativní a nic nebude bránit tomu, aby reprezentace odcestovala k federálnímu derby kompletní.

Reklama

Související témata: