Hlavní obsah

Všechno je jinak. Se Skotskem se v Olomouci hraje, otázkou ale je, kdo proti němu nastoupí

Praha
Aktualizováno

Všechno je jinak. Před páteční půlnocí zaznělo v Bratislavě po vítězném utkání Ligy národů se Slovenskem, že sraz české reprezentace končí a další zápas proti Skotsku se v pondělí v Olomouci hrát nebude, po dohadech, jednáních a konzultacích s UEFA ovšem zazněl nový verdikt. Na Hané se hraje. Se Skotskem, v pondělí a ve 20.45. Otázkou ovšem je, kdo se ostrovnímu soupeři postaví a jaký trenér českou reprezentaci povede.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Na Slovensku se hráči české reprezentace po výhře nad domácím týmem radovali, teď ovšem žijí v napětí, kdo nastoupí proti Skotsku místo nich.

Článek

„Po debatě s UEFA bylo rozhodnuto, že se pondělní utkání se Skotskem odehraje v původním termínu a čase. FAČR je nyní v úzké komunikaci s kluby, se kterými řeší, kdo za českou reprezentaci nastoupí," oznámil v sobotním popoledni mluvčí Fotbalové asociace ČR Michal Jurman resumé jednání, která probíhala v noci a po celé dopoledne.

Reprezentační sraz byl předčasně ukončen po vítězství na Slovenskem 3:1 po rokování s pražskými hygieniky. Doktorka Marešová se totiž vážně obávala, že by se po dvou pozitivních nálezech nákazy Covid-19, které byly potvrzeny nejprve u maséra národního týmu ještě v Praze a následně i u generálního manažera při dalších odběrech v Bratislavě, mohla nákaza v reprezentaci dál šířit.

Nic na tom neměnilo, že všichni hráči měli kontrolní odběry negativní.

Někteří z nich byli z verdiktu rozhořčeni a chtěli do Olomouce cestovat. Hygienici ovšem nic takového nepovolili, souhlas k vedení mužstva nedostal ani trenér Jaroslav Šilhavý a štáb lidí kolem něho.

"Na hráče se bude v následujících dnech vztahovat režim vyplývající obecně z hygienického manuálu Ligové fotbalové asociace, to znamená zkrácená karanténa a následné přetestovaní. Na zbytek týmu s výjimkou hráčů bude uvalena karanténa dle konkrétních pokynů jednotlivých místních hygienických stanic," vysvětloval dopad rozhodnutí hygieniků na reprezentaci Jurman.

Kdo proti Skotům nakonec nastoupí?

Proto se narychlo jedná o tom, kdo bude v pondělí na Hané hrát a Českou republiku reprezentovat. Vyloučeno, že by snad zaskočila reprezentační jednadvacítka, na kterou čeká v pondělí klíčový zápas kvalifikace o malé EURO v Českých Budějovicích proti Chorvatsku.

Musí vzniknout nové mužstvo, ve němž se teoreticky mohou objevit náhradníci uvedení v původní nominaci. Ti se totiž srazu nezúčastnili a s nakaženými osobami nepřišli do styku. Jenže i to je teorie...

I mezi nimi jsou hráči české klubové trojky, na kterou čekají evropské poháry. Představitelé Slavie, Plzně a Sparty navíc společně už od minulého týdne tlačili na to, aby se jejich fotbalisté po bratislavském střetnutí od národního týmu odpojili. Celkem šlo o dvanáct hráčů - sedm ze Slavie, tři ze Sparty a dva z Plzně.

Proto je vyloučené, aby souhlasili s povoláním svých hráčů, kteří figurují mezi náhradníky. Kvapně tvořené mužstvo se tudíž musí obejít i bez Hejdy, Řezníka, Čermáka, Kopice, Malinského, Kozáka, Tecla, ale i případných dalších fotbalistů těchto klubů, na které by snad  stavitelé reprezentace ukázali.

Tvrdík v tom prsty nemá, ujistil předseda

Předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík ovšem v rozhovoru pro Seznam odmítl, že by za předčasným ukončením srazu byl tlak šéfa pražské Slavie Jaroslava Tvrdíka, který několikrát hrozil stažením všech hráčů mistrovského klubu z reprezentace.

Nicméně už v Praze si Tvrdík vymohl, že národní tým opustil brankář Ondřej Kolář, který je pro českého mistra klíčovým mužem v play off o Ligu mistrů, které na něho čeká.

"Tlak ze strany velkých českých klubů jsme vnímali celý týden, na tahle rozhodnutí ale nijak zásadní vliv neměl. To, že se zápas na Slovensku uskutečnil, schválila slovenská hygiena. Nicméně byli jsme v kontaktu i s českou hygienou, konkrétně s doktorkou Marešovou. Ta souhlasila s tím, že odehrání zápasu na Slovensku s sebou nese jen nízké riziko. Ale rozhodla, že po skončení utkání musí být tým rozpouštěn. Po prvním nálezu přišel bohužel druhý, a protože byl tým izolován od ostatního prostředí, bylo zjevné, že patrně dochází k přenosu viru uvnitř českého týmu," řekl Malík.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.